SEGRE

Entre ceps, a Fígols de Tremp

Visites a la finca i celler el vinyer, a Fígols de Tremp, amb tast de vins propis

Entre ceps

Entre cepsLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família Carmona va decidir recuperar les vinyes d’un paratge de llarga tradició vitícola dins l’antic terme de Fígols de Tremp, a ponent de la capital d’una comarca que els darrers temps s’està consolidant com una referència del sector, tant per quantitat com per qualitat. Era l’any 2002 que el Josep i la Nati emprenien la plantació d’una desena d’hectàrees, a les quals se n’afegirien posteriorment un parell més, en una partida coneguda com els Vinyers de Fígols. En 2014 s’hi efectuava la primera verema i a l’any següent es començaven a embotellar i posar a la venda els vins de la casa, acollits a la DO Costers del Segre. Avui dia és la seva filla, Eva Carmona, qui ha pres el relleu al capdavant del negoci, després d’haver cursat estudis d’enologia.

Un negoci que planteja ara com a global, introduint una dimensió turística a banda de la pròpiament agrària i comercial: no només elaborar un bon producte, sinó permetre que la gent en conegui de ben a prop el procés d’elaboració, el terreny concret d’on surten els raïms, les instal·lacions on fermenta el seu suc i envelleix en contacte amb la fusta fins a esdevenir un líquid deliciós, així com en general tot l’entorn geogràfic –combinació de geologia i botànica– que completa el “relat” que avui dia acostuma a acompanyar els més prestigiosos noms propis de l’àmbit vinícola.

Celler El Vinyer, a uns 6 km de Tremp per l’estreta carretera del Pont de Muntanyana, ofereix dues propostes en forma d’experiències individuals, familiars o per a grups, recomanables en qualsevol època de l’any, dissabtes i diumenges a partir de les 11 del matí, amb dues horetes de durada prevista.

La primera, denominada Visita al Vinyer, inclou un agradable passeig entre els ceps, un recorregut guiat pel petit celler i un tast de vins amb les corresponents explicacions. Costa 12 euros per persona, canalla de franc. La segona, Maridatge Pallarès, al passeig i al recorregut s’hi suma la possibilitat de maridar els vins amb productes agroalimentaris típics del Pallars. En aquest supòsit, el preu és de 18 euros per adult, 9 els infants majors de 6 anys.

Imprescindibles reserves prèvies al 675 144 513 o info@elvinyer.cat. Val la pena comprar in situ unes quantes ampolles.

Entre vins

El Vinyer

Ctra C-1311, km 20 Fígols de Tremp - 675.144.513

Celler El Vinyer té actualment quatre referències al mercat, totes amb boniques etiquetes i noms curiosos que mereixen una explicació. Turritela negre i rosat són uns merlots passats per la bota.

Els dona nom un fòssil en forma de cucurutxo molt abundant en aquells camps. Si el primer presenta un color robí i una acidesa equilibrada, el segon aporta aromes de fruits vermells i records palatals de pastisseria.

Nummulit, que reporta a les argiles negres on avui es conreen els ceps, és un monovarietal de merlot envellit en bota de roure i ampolla.

Espurlent, que en pallarès significa brillant o lluent, però també pinxo o presumit, és un macabeu blanc de sabor afruitat i lleugers tocs florals.

tracking