SEGRE

Paisatges humans al Geoparc Orígens, als Pirineus

Paisatges humans

Paisatges humansLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Geoparc Orígens als Pirineus catalans, que aquest és el seu nom oficial, implica un ampli territori que abasta tot el Pallars Jussà però també incorpora alguns trossos de les comarques veïnes de la Noguera, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà. Des de l’estany de Cubieso, sobre les muntanyes que enclouen per dalt la Vall Fosca, fins al pantà de Sant Llorenç de Montgai. Des de Gerri de la Sal fins a Àger. Des de Sarroca de Bellera fins a Coll de Nargó.

Des del Pont de Montanyana a Vilanova de Meià. En tota aquesta àrea geogràfica extensa i rebregada, d’orografia diversa i sovint convulsa, solcada per rius de cabal respectable, abunden els recursos turístics que tenen a veure amb la geologia, l’astronomia, la paleontologia –restes de dinosaures i fòssils– o la fauna autòctona, derivats de l’evolució natural. Alguns exemples: congost de Collegats o Terradets o Mont-rebei, Centre d’Interpretació de l’Univers a Àger, Museu de la Conca Dellà a Isona, Dinosfera a Coll de Nargó, Reserva de Boumort, Casal dels Voltors a la Torre de Tamúrcia...

Però també, contribuint a fer més atractiva l’oferta als visitants, convé tenir en compte el complement que suposen les “Històries humanes del Geoparc”, en què es nota de forma decisiva la petjada dels nostres ancestres, al llarg dels segles.

Els fulletons publicitaris de la mateixa entitat, sota el títol genèric Un viatge en el temps (disponibles en paper a l’Epicentre de Tremp o bé virtuals a www.geoparcorigens.cat), detallen mitja dotzena d’aquestes expressions antropològiques, patrimonials, socioeconòmiques o culturals, lligades a museus i monuments de l’àmbit territorial descrit. Començant per l’Espai Orígens de Camarasa, que ens parla dels primers pobladors.

Seguint per l’esplèndid conjunt format pel castell i la col·legiata de Mur. Continuant per les tradicions de foc i aigua manifestades en fenòmens com les falles i els raiers, amb punts d’exposició a la Pobla de Segur i Coll de Nargó.

O la producció de sal que justifica la mostra permanent al Reial Alfolí de Gerri, on val la pena aprofitar per treure el cap al monestir romànic. L’aigua convertida en energia, al servei de la revolució industrial del país, és la protagonista del Museu Hidroelèctric de Cabdella. Finalment, la mirada nostàlgica al món del comerç entre 1870 i 1970 que ens proporciona l’itinerari guiat per les botigues-museu de Salàs.

Paisatge líquid

Lo Quiosc

Ctra. C-13, km. 90. Talarn. 689811075

La singularitat del bar-restaurant Lo Quiosc és la seva ubicació, damunt mateix del pantà de Sant Antoni, ran de carretera, en terme de Talarn. Ideal, sobretot a l’estiu, per admirar el panorama aquàtic tot prenent un beure o entaulant-se a dinar o sopar. Sovint organitzen actuacions musicals.

Repertori de tapes i suggestiva carta de plats de cuina de proximitat evolucionada, força ben feta. Des d’uns porros brasejats a un arròs melós de carxofes o uns peus farcits amb gambes i bolets a un tataki de tonyina o un bacallà gratinat amb compota de poma, des d’un coulant de xocolata a un mató pallarès amb mel de romaní i nous, sense oblidar la peculiar versió del ja típic filiberto.

tracking