SEGRE
Sales nobles

Sales noblesLLÜISA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Exposició La mirada del pintor, commemorativa del centenari de Jaume Minguell (1922-1991), fins al 25 de setembre, al Museu Comarcal de l’Urgell, carrer Major, 11, de Tàrrega. Horari: cada dia de 12 a 14, els dissabtes també de 18 a 21 (més informació al 973 312 960 o www.museutarrega.cat).

Val la pena aprofitar la visita a aquesta recomanable mostra pictòrica per recórrer la resta de l’edifici, antic cal Perelló, que consta de quatre espais diferents, tots força interessants. A banda del reservat a exhibicions temporals com la ressenyada, a la planta baixa n’hi ha un de dedicat a la tragèdia viscuda allà a la vora, al call jueu, arran del terrible pogrom de 1348, saldat amb quasi 300 habitants del barri morts.

Troballes al jaciment de la necròpolis hebrea, en sis fosses comunes, joies, monedes, segells personals, amulets, atuells de ceràmica... Una referència especial a Moisé Natan, prestador, conseller reial i poeta, autor del llibre de proverbis Qüestions de vida, supervivent a l’atac massiu, indiscriminat i del tot injustificat, perquè a les víctimes se les culpabilitzava de l’expansió de la pesta.

Una novetat incorporada fa poc és un finestral gòtic de pedra, procedent d’un casalici de la plaça Major. L’original de la creu de terme del segle XV plantada en aquella plaça veïna i cinc apòstols del mateix estil, extrets de la portada de l’antiga església de la Mare de Déu de l’Alba, reben també el visitant.Al primer pis es conserven les sales nobles de cal Perelló, exemple de casa senyorial vuitcentista, amb el mobiliari i la decoració tal com eren a la seva època de major riquesa, incloses les pintures murals: rebedor, sala gran, estrada i dormitori amb alcova.

Una autèntica immersió en el passat. Al cantó, una ben nodrida col·lecció arqueològica, que aplega vestigis de diversos assentaments prehistòrics a l’Urgell, sobretot ibers, des dels primers pobladors neolítics fins als ilergets.

Finalment, al segon pis, la pinacoteca que agrupa una selecció d’artistes –la majoria pintors, també algun escultor i fotògraf– que van viure o treballar a la ciutat entre 1875 i 1965. Noms propis d’obra i trajectòria remarcables com Marsà, Trepat, Viladot, Solé, Puig, Giró, Perelló, Alsina, Serés, Balcells, Güell, Muixí, Rufes, Basiana, Olivera, Boleda, Calafell o el mateix Minguell, entre altres.

Taules Nobles

Artapa. Carrer Major, 14, Tàrrega. 973.310.327

Just davant del museu, el restaurant Artapa, definit com a gastrobar, és regentat des de fa sis anys per Sònia Martínez, que en un seguit de petits menjadors de bigarrada ornamentació, alguns soterrats, per tant fresquíssims ara a l’estiu, ofereix menges originals i delicades, combinant tradició i novetat, productes autòctons i exòtics, d’una execució força reeixida i que sempre venen de gust. Menú Territori als migdies feiners llevat del dilluns, descans setmanal, per uns 16 euros, carta de plats els migdies de dissabte i diumenge, amb una especial bona mà per als arrossos, extens repertori de tapes d’autor, en aquest cas autora, les nits de divendres i dissabte. Complet assortiment de vins de la zona.

tracking