SEGRE
Hostal Bertran

Hostal BertranLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’extraordinari reclam turístic i cultural de les botigues-museu de Salàs de Pallars va començar a prendre cos en 2005, quan l’aleshores professor d’història i col·leccionista d’objectes antics Sisco Prats engegava un projecte tan original, conjuntament amb la seva esposa, Rosalia Farré. Recórrer en grup el seguit de comerços recuperats constitueix, per als més grans, un gratificant exercici de memòria personal i col·lectiva, activador de records i nostàlgia, i per als joves tota una descoberta.

El conjunt consta de deu espais, gosaria dir que pel moment, entre els nou establiments mercantils i el vell cafè Salón rehabilitat amb l’aspecte gairebé original de quan s’omplia de firandants arran de la concorreguda fira de bestiar que se celebrava anualment a la vila. Aquest local restaurat amb gust i respecte funciona com a recepció, punt d’informació i de partida dels grups de visitants, seu acollidora de tota mena d’actes culturals (el programa d’activitats d’aquesta índole és complet i divers) i també d’exposicions temporals relacionades amb el món del comerç tradicional: la que s’hi pot veure ara mateix, i encara tot l’any vinent, està dedicada a la marca Cruz Verde i els seus nombrosos productes, des d’insecticides fins a ambientadors, a banda de la sovint creativa publicitat dissenyada per vendre’ls.

De fet, el mateix Farràs, responsable de la mostra, ha publicat un suggestiu, documentadíssim i alhora divertit llibre sobre el tema, amb el títol certament equívoc de Crònica sentimental d’un exterminador. Ara en temporada baixa, i fins a finals de desembre (durant el gener i el febrer fan vacances), l’horari de les visites guiades és el següent: dimarts a les 12, divendres a les 18, dissabtes i diumenges a les 10 i a les 12.

Detalls o inscripcions, al 973 676 266. Duren una hora i mitja o dues, segons la receptivitat del públic a les explicacions.

Costen 8 euros cada adult, 4 els infants fins a 8 anys, els menors de franc.

La darrera i recent incorporació a la llista de botigues recreades (farmàcia, estanc, barberia, merceria-perfumeria, ultramarins, impremta, quiosc i taverna) és una pastisseria tal com lluïa fa cinquanta anys, o més, amb els seus mobles, utensilis i cartells publicitaris de tota la vida, procedents d’un negoci tancat a Vilassar de Mar, i les corresponents capses de galetes, caramels, xocolates, bombons.

El punt de sabor

Hostal Bertran

Raval de la Carretera, 9 Salàs de Pallars, 973 676 100

De la tradició comercial a la tradició gastronòmica: complement idoni a la visita a les botigues, un bon dinar o sopar, amb opció a allotjament, al veterà hostal Bertran, a Salàs mateix. Imbatible menú diari i de cap de setmana, a preu ajustat, que inclou plats típics del suculent patrimoni culinari pallarès, amb algun toc cosmopolita, en racions generoses: escudella, canelons de la padrina, faves a la catalana, albergínies farcides, lasanya de carn i ceps, amanida de fruits secs amb formatge de cabra, truita de riu, bacallà amb samfaina, tall rodó amb bolets, brasa, peus de porc, costelles de cabrit arrebossades, entrecot de vedella pirinenca. Crema, flam o pastís de formatge casolans.

A Salàs de Pallars podem viatjar al passat a través de les botigues-museu

A Salàs de Pallars podem viatjar al passat a través de les botigues-museuLLUÏSA PLA

tracking