SEGRE

Poble amb bruc

Descobrint Ulldemolins, a l’entrada del Priorat, entre la Llena i el Montsant

Ulldemolins.

Ulldemolins.LLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una prèvia filològica: si l’expressió sense suc ni bruc al·ludeix a la falta de gràcia o substància, la paraula bruc hauria de figurar al diccionari amb aquest significat –gràcia o substància– i no només com l’arbust de petites fulles dures i flors campaniformes, l’única accepció que hi consta. Així, un poble amb bruc seria un poble dotat de les virtuts comentades.

En aquest sentit, Ulldemolins és un poble amb bruc –graciós per la seva estampa pintoresca i la seva disposició geogràfica, substanciós en tant que posseïdor d’uns quants atractius per descobrir–, alhora que també un poble amb suc, en concret truita amb suc, la seva menja tradicional més típica.

Situat just entrant al Priorat des de les Garrigues, a una hora de Lleida, per la Granadella o per Juncosa, el seu emplaçament crida l’atenció, amb les cases amuntegades sobre un pujol que s’aixeca al fons de la vall oberta entre les anomenades crestes de la Llena, unes grans roques de volums capriciosos que sobresurten d’aquella serra, i l’esquena boscosa del Montsant.

Uns 400 veïns, bastants més en vacances o caps de setmana. Per tal de fer-hi un tomb, s’aconsella aparcar al final de la carretera ombrejada de plataners que envolta per baix el nucli, vora la cooperativa del camp, on es poden adquirir els excel·lents vi i oli locals a l’agrobotiga.

Allà a la vora, el santuari del Loreto, rosadenc i ple d’esgrafiats, decorat per dins amb frescos que imiten pintures bizantines. El carrer de Loreto condueix al carrer Major.

Cap a l’extrem, l’agradable sorpresa de la pastisseria Pepi, per prendre cafè i comprar o consumir in situ uns sensacionals bunyols de vent i pastissets farcits de cabell d’àngel o confitures. A poques passes, el Pla de l’església, per observar-hi l’originalitat del temple monumental sota l’advocació de sant Jaume, d’inspiració renaixentista, presentant una curiosa façana coronada per un ampli frontó triangular i un robust campanar de lleugera inclinació amb cupulí.

L’obra va ser projectada, a finals del XVI, pel mossèn-arquitecte Jaume Amigó, nascut al casalot de davant, cantonada amb el carrer de la Saltadora, que alberga ara als baixos l’oficina de turisme. S’hi pot preguntar pel camí per arribar a les tres ermites dels voltants, a què em referiré un altre dia.

Truita amb suc

Fonda Toldrà

Carrer Major, 33 - Ulldemolins

977 561 537

Un plat simple però suculent, típic d’Ulldemolins, que consisteix en un tros de truita d’espinacs amb salsa romesco per damunt, preparat a la cassola. El tenen cada dia com a possible entrant al menú de la quasi centenària fonda Toldrà, que ofereix habitacions senzilles i servei de menjador en una sala espaiosa amb vistes a la serra de la Llena.

La bona cuina popular de tota la vida, sense trampa ni sofisticacions supèrflues. Canelons, amanida amb xató o amb formatge de cabra gratinat, peus de porc guisats, conill amb bolets, galta estofada, rodó de pollastre farcit d’espinacs amb crema de formatge, melós de vedella al vi negre, caragols a les herbes del Montsant, bacallà sobre llit de mussolina. Carret de postres dolces.

Truita amb suc

Truita amb sucLLUÏSA PLA

tracking