SEGRE

Vila noble

L'enlairada localitat pallaresa de Talarn en la parla de la història d'aquest país

La Font de Caps amb sis canelles en forma de caparró de gos, que subministra d'aigua un safareig públic circular de mitjans del segle XVIII.

La Font de Caps amb sis canelles en forma de caparró de gos, que subministra d'aigua un safareig públic circular de mitjans del segle XVIII.LLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins 1834, Talarn va ser la capital del Jussà, seu del corregiment que duia el nom de la vila. El baró d’Eroles hi tenia el domicili, en un casalici amb escut a la porta i la llegenda “Perseguidos mas no vencidos”. Es tracta d’una de les diverses “cases nobles” dels segles XVII i XVIII, sovint amb dovelles, que delaten la pretèrita esplendor d’una localitat històrica, senyalitzats ara en cartells distribuïts pel nucli antic que informen de la seva arquitectura i la condició més o menys aristocràtica dels que hi vivien.

A la del baró d’Eroles, podem afegir casa Baró, que s’hi comunicava, casa Sabater, casa Borrell, casa Figuerola, casa Pallarès, casa Baró d’Abella, casa Prior, casa del comanador de Susterris, la casa del Corregidor –primitiu habitatge del baró d’Eroles–, casa Camarlot, casa Roc de Balaguer, casa Pons, a més de l’antic hospital, posterior ajuntament.

Poc després de Tremp, pujant per la C-13, un trencall a l’esquerra s’enfila uns centenars de metres fins a l’àmplia plaça sota la vila aturonada de Talarn, on convé aparcar abans d’endinsar-se a peu pel laberint de carrerons de traçat medieval. La plaça es diu Anna Maria Jané, monja nascuda a Cervera en 1800 i morta aquí en 1885, havent fundat l’Institut de Germanes de la Sagrada Família d’Urgell (una placa en una façana del carrer de Pau Coll indica el casal exacte on va expirar la futura beata). A un cantó d’aquest espai obert i arbrat, s’ha restituït la maquinària original de l’antic molí d’oli i d’un forn de pa.

Pel portal de casa Baró es puja fins a la plaça Major, rebatejada com a Doctor Vidal Sivilla, que aplega la casa del Baró d’Eroles, una font monumental i l’església de Sant Martí, d’estructura gòtica i amb un preciós orgue barroc. Tombant per darrere del temple, el carrer Soldevila ascendeix fins a la plaça del Castell, habilitada com a mirador. Sortint pel portal de Caps, en cinc minuts s’arriba a la Font de Caps, amb sis canelles en forma de caparró de gos, que subministra d’aigua un safareig públic circular de mitjans del XVIII, vora una esplèndida talaia de la conca trempolina fins al Montsec. Davallant pel bucòlic camí dels Horts, que segueix un antic regueró, es torna a la plaça de baix.

Cuina noble

Casa Lola

C. Soldevila, 2, Talarn, 973650814

Més que una recomanació, avui un homenatge. En un dels edificis històrics de Talarn, casa Baró, la família Miró regenta des de 1956 el restaurant Casa Lola, referència ineludible de l’autèntica i millor gastronomia pallaresa. La simpàtica Florita es jubila a finals d’any i està buscant un relleu digne de fer-se càrrec del negoci, mentre que la seva germana Maria Teresa seguirà gestionant els petits apartaments del damunt. Tant de bo s’aconsegueixi mantenir ben alts el nivell i la fama d’un establiment extraordinari en tants aspectes, des de l’excel·lència culinària, pura tradició pirinenca, fins al bon tracte demostrat sempre pel personal, si bé la riallera Florita esdevindrà inoblidable.

tracking