SEGRE

Agramunt: Arts i dolceses

A la vila d’Agramunt per comprar torrons, aprofitant la visita amb finalitats turístiques

Arts i dolceses

Arts i dolcesesLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sempre surt a compte anar a Agramunt, població plena de reclams culturals, tant pel que fa al ric patrimoni monumental com artístic, però en vigílies de les festes nadalenques el viatge fins a la capital de la ribera del Sió queda encara més justificat, perquè pot aprofitar-se per adquirir torrons i altres dolceses a la venda en diverses botigues repartides pel nucli. Encara millor si la visita turisticocomercial acaba sent completada amb un bon àpat en un dels seus restaurants, alguns dels quals ja han estat glossats aquí mateix en ocasions precedents.

Potser el més pràctic sigui deixar la qüestió de l’aprovisionament alimentari per a darrera hora, just abans d’emprendre la partida, més que res pel destorb que suposa deambular carregat. I una primera etapa prèvia a l’itinerari vilatà que sempre es recomana, també en aquest cas, consisteix a passar un moment per l’oficina municipal d’informació situada a la cèntrica plaça del Pou, no gaire lluny d’on potser s’ha pogut aparcar el cotxe.

La majoria dels atractius del recorregut proposat es troben al nord d’aquest punt, cap al centre històric de la localitat, però en la direcció oposada és possible descobrir, a tan sols un parell de minuts caminant, un vell pont de pedra medieval sobre el curs del Sió, simpàtic riuet que ha vist els darrers temps com eren enjardinats els seus marges al llarg de la travessia urbana, prolongació del parc literari de Riella, renom que donava a la vila on vivia l’escriptor Guillem Viladot, del qual tot just finalitza l’any del centenari. El monument principal d’Agramunt és sens dubte l’església de Santa Maria, amb la façana guarnida per una prodigiosa portada romànica que fa caure d’esquena. Al cantó mateix, l’edifici antic del consistori. Al davant, un reng de porxos.

Una mica enllà, l’harmònica plaça del Mercadal, amb les seves cases bessones i també porticades. Cap a l’altre cantó, la plaça del Mercat, presidida per una moderna escultura en forma de balança i amb un plec dels tradicionals torrons rodons agramuntins d’avellanes, mel i pa d’àngel sobre un dels platets.

Enfront s’aixeca l’Espai Guinovart, que alberga una exposició permanent de l’artista plàstic Josep Guinovart. I a poca distància, el museu Lo Pardal d’objectes-poema de l’esmentat Viladot.

Torrons i xocolates

Xocolates Jolonch Pl. del Pou, 8, Agramunt, 973 392 105

Amb porta a la plaça del Pou, la Casa de la Xocolata recupera i actualitza la fàbrica agramuntina Jolonch, oberta en 1770, la més antiga del món en actiu, si bé ara incorporada al grup empresarial Torrons Vicens, que impulsaria l’enyorat Albert Velasco, mort fa mesos.

Estrenant una ampliació recent del local dedicat a degustació per la banda de l’avinguda Marià Jolonch, fundador del negoci, s’hi pot visitar un petit museu xocolater, gaudir d’una aromàtica i gustosa xocolata a la tassa (amb nata, pebre o cafè i mantega, sucant-hi xurros o melindros o pastes de te), i adquirir els llaminers productes de l’extensa gamma oferta a la ben nodrida botiga annexa, com la novetat d’uns torrons de dònuts.

Xocolates Jolonch

Xocolates JolonchLLUÏSA PLA

tracking