SEGRE

Dos temples, quatre cartells

L’ermita moderna i les ruïnes de l’església del Pedrís,
prop de Bellcaire d’Urgell

Les vistes als quatre punts cardinals, ideals per passar una bona estona.

Les vistes als quatre punts cardinals, ideals per passar una bona estona.LLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres quilòmetres més per la carretera de Tàrrega porten des del Pedrís fins a Bellcaire d’Urgell, on de dilluns a dissabte resulta una cita ineludible el Comerç La Catalana, situat a la plaça Major, vora l’ajuntament i l’església. Una botiga més que centenària, fundada en 1889 per Francesc Solà, avui dia a càrrec del seu net Enric i el besnet Antoni, quarta generació amb la seva esposa Rosanna Vidal, responsable de l’obrador, dirigint el negoci, que consisteix en la venda de comestibles en general i de carns i embotits en particular, aquests darrers d’elaboració pròpia i qualitat contrastada, seguint la tradició artesanal i emprant ingredients naturals òptims: bull blanc, botifarra negra o crua, fuet, xoriç.

A finals de novembre, l’ajuntament de Bellcaire d’Urgell enllestia les obres de millora de l’ermita de Sant Pere del Pedrís i el seu l’entorn, incloent les restes de l’antiga parroquial, allà a la vora. L’objectiu del projecte era, a part de consolidar l’edifici, en especial la teulada, oferir un espai prop de la vila noguerenca –malgrat l’Urgell del topònim, en aquest cas més històric que no pròpiament polític– dedicat al “lleure, la memòria i el culte”, segons la nota de premsa.

Jo hi afegiria la contemplació del paisatge.

Un trencall senyalitzat a mà dreta de la C-53, a mig trajecte entre Balaguer i Bellcaire, condueix en poc més d’un quilòmetre de camí asfaltat al capdamunt del monticle on s’aixeca el petit conjunt patrimonial.

Els voltants, ara endreçats, integren una dotzena de pins, taules amb bancs de fusta ideals per un àpat a l’aire lliure i quatre grans cartells disposats estratègicament, amb fotografies vetustes i actuals, a més d’informació en català, castellà, francès i anglès de cadascun dels elements arquitectònics o aspectes relacionats. El primer dels cartells, plantat entre un xiprer i una olivera ran de la façana de l’ermita, bastida en 1965 seguint els plànols d’Isidre Puig Boada, deixeble de Gaudí, arquitecte d’esglésies coetànies a Térmens, Balaguer, Artesa de Segre i la Guàrdia d’Urgell, totes elles de línies innovadores i maó vist, presenta un temple de planta romboïdal, amb porxo troncocònic i absis truncat, una forma que recorda un peix, però per desgràcia inconclús.

Un segon cartell assabenta el visitant de diversos extrems referits a la quasi completament desapareguda esglesiola del segle XII i del poblet medieval que l’encloïa. Els bombardeigs de la passada guerra civil la van deixar com és ara, un eloqüent muret cantoner culminat per una creu de ferro.

Un tercer s’ocupa de la rectoria i les excavacions que hi han exhumat objectes domèstics, bales, obusos i metralla. El quart, del Memorial Democràtic, conté un mapa i reporta els fets bèl·lics que s’hi van produir durant el cap de pont de Balaguer, en l’any1938.

Les vistes als quatre punts cardinals obtinguts des d’aquell promontori, mínim però suficient enmig de la plana, constitueixen un reclam suplementari, gens menor, dels ja enumerats, per decidir-se a anar-hi a passar una bella estona.

Quatre generacions

Comerç La Catalana

Pl. Major, 4, Bellcaire d’Urgell, 973586374.

Tres quilòmetres més per la carretera de Tàrrega porten des del Pedrís fins a Bellcaire d’Urgell, on de dilluns a dissabte resulta una cita ineludible el Comerç La Catalana, situat a la plaça Major, vora l’ajuntament i l’església. Una botiga més que centenària, fundada en 1889 per Francesc Solà, avui dia a càrrec del seu net Enric i el besnet Antoni, quarta generació amb la seva esposa Rosanna Vidal, responsable de l’obrador, dirigint el negoci, que consisteix en la venda de comestibles en general i de carns i embotits en particular, aquests darrers d’elaboració pròpia i qualitat contrastada, seguint la tradició artesanal i emprant ingredients naturals òptims: bull blanc, botifarra negra o crua, fuet, xoriç...

Comerç La Catalana.

Comerç La Catalana.LLUÏSA PLA

tracking