SEGRE

Terra verge extra

Una nova publicació sobre els múltiples atractius turístics de la comarca de les Garrigues

El castell d'Arbeca forma part de la ruta de castells de les Garrigues

El castell d'Arbeca forma part de la ruta de castells de les Garrigues de Les garriguesLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de les Garrigues presenta un nou catàleg dels nombrosos reclams turístics de la comarca, en una luxosa edició il·lustrada amb vistoses fotografies, tant impresa en paper com electrònica per ser consultada a internet. El subtítol: Terra verge extra, en clara al·lusió a l’oli d’oliva verge extra que constitueix el producte més emblemàtic de la zona.

De la primera versió física o corpòria, en format de revista d’una vintena de pàgines setinades, se’n pot obtenir un exemplar demanant-lo a l’oficina de turisme del mateix consell, a les Borges Blanques (973 142 658).

La magnífica publicació, útil igualment com a text de lectura que com a guia pràctica per preparar la visita a algun dels diversos atractius consignats, s’inicia amb un mapa comarcal a doble plana, continua amb una referència a l’oleoturisme (molins d’oli i obradors, maridatges, degustacions enmig d’oliveres i trajectes pels millors paisatges olivarers), dedica un capítol a l’anomenat “or líquid” i les seves virtuts palatals i dietètiques, un altre a la gastronomia amb l’enumeració de plats típics com l’olla barrejada, els caragols bullits o a la llauna, la cassola de tros, la cansalada amb fesols o la truita amb samfaina, a banda del singular pa de ronyó i les orelletes, amb una menció a l’anual Mostra Gastronòmica celebrada cada tardor. Entrant ja a l’atapeïda secció de cultura i patrimoni, es repassen els tres conjunts arqueològics més importants del territori garriguenc: les pintures rupestres del Cogul, la fortalesa ibèrica dels Vilars en terme d’Arbeca i el jaciment de la vall de la Coma i la Balma dels Punts a l’Albi.

Tot seguit, es relacionen i descriuen breument els cinc castells principals: Arbeca (a la foto), l’Espluga Calba, la Floresta, l’Albi i l’Albagés. Quant a l’oferta museística, l’Espai Macià, el rehabilitat refugi antiaeri de Cal Gineret i el Museu de Cal Pauet de les Borges, a part del Museu de l’Oli de Catalunya a la Granadella, encapçalen una llista d’una quinzena d’equipaments més, tots d’elevat interès.

Una relació de rutes proposades: de les cabanes, del vi, del riu Set, del canal d’Urgell, de la Transllena i de la calç a Tarrés. Festes i tradicions, allotjaments i autocaravanes, donen pas a una àmplia descripció final dels elements més notables, poble per poble, 24 en total.

Oli verge extra

Agrobotiga Cooperativa del Camp

c/ Lleida, 32, Arbeca, 973 160 000

La informació a Terra verge extra sobre l’oli de les Garrigues remarca que prové d’olives de la varietat arbequina, denominada així perquè la va introduir al segle XVIII el duc de Medinaceli, senyor del castell d’Arbeca, trasplantada de Palestina i una de les millors del món, per la seva major producció i qualitat, baixa acidesa i extraordinàries propietats organolèptiques. Obtingut de forma natural, sense colorants ni conservants, seguint un procés d’extracció que s’ha anat posant al dia, des de les tradicionals premses fins a l’actual centrifugació mecànica.

Un bon lloc per comprar oli nou de l’any és justament l’agrobotiga de la Cooperativa del Camp d’Arbeca, edifici modernista de Cèsar Martinell.

Terra verge extra

Terra verge extraLLUÏSA PLA

tracking