SEGRE

Canals culturals

L’espai cultural dels Canals d’Urgell és una magnífica oportunitat de conèixer la història de tot un territori

Interessants visites guiades al tot just ampliat Espai Cultural dels Canals d'Urgell, a Mollerussa

Interessants visites guiades al tot just ampliat Espai Cultural dels Canals d'Urgell, a MollerussaLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 14 de gener s’inaugurava l’ampliació de l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, als baixos de la Casa Canal de Mollerussa, coincidint amb el vintè aniversari de la seva obertura. Canals en plural perquè, a banda del curs principal, amb el temps se’n van anar construint d’auxiliars per garantir el reg al màxim de superfície agrària, unes 70.000 hectàrees de cinc comarques.

Però més enllà de l’efecte econòmic, en l’agricultura o la ramaderia, a part de subministrar aigua de boca a nombroses localitats, amb un total d’uns 80.000 veïns, l’impacte d’aquella formidable obra d’enginyeria, empresa per la família Girona, originària de Tàrrega (més informació al llibre Els Girona, la gran burgesia catalana del segle XIX, de Lluïsa Pla, a Pagès editors), es deixaria notar en la geografia –anivellament de terrenys–, la demografia, les relacions socials, la política, la manera de viure i la mentalitat de la gent de tota la plana regada.

De tot això, i moltes altres qüestions, tracta aquest equipament museístic, ben dirigit per Maribel Pedrol, que obre de dimarts a diumenge entre les 10 i les 14, i ofereix visites guiades tots aquestes dies a les 11, les 12 i les 13, prèvia reserva al 973 603 997 o espaicultural@canalsurgell.org.

El recorregut amb amenes explicacions verbals dura poc més d’una hora i la tarifa és de tan sols 5 euros per cap, amb les rebaixes de costum. L’itinerari s’inicia per la part preexistent, on són recreats amb molta gràcia alguns aspectes del territori abans del canal, els projectes anteriors que es remuntaven a uns quants segles enrere, els treballs en condicions sovint extremes, amb reproducció de les oficines de la companyia, un campament amb eines de l’època o el túnel de Montclar, fotografies en blanc i negre, l’estany d’Ivars.

Les dues noves sales afegeixen una perspectiva més audiovisual, gràcies a una brillant realització tècnica de Lleida TV. El primer és una espectacular projecció panoràmica immersiva sobre el procés de modernització en marxa, les perspectives de futur o els nous conreus en relació amb el canvi climàtic.

El segon acull els hologrames de diversos personatges històrics referint de viva veu la seva experiència, des de l’enginyer Domènec Cardenal i l’empresari Manuel Girona fins a una topògrafa d’avui dia, passant per canalers o directius de la societat de regants.

Plats tradicionals: La Bóta de l'Avi

Av. Jaume I, 9, Mollerussa. 973.711.878

Vora la Casa Canal de Mollerussa, en un angle del recinte de la gasolinera pròxima, el restaurant La Bóta de l’Avi porta ja 32 anys servint bona cuina autòctona del país, d’aquella que sempre ve de gust, com amanides, caragols, brasa, estofats i postres casolanes.

Dinars cada dia de la setmana, també sopars de dijous a dissabte, i tots els matins esmorzars de forquilla. Menú especial per 26 euros i dos menús caragolaires, a més d’una carta extensa en què imperen els productes de la terra, sense negligir els marins: carpaccio de vedella amb parmesà, esqueixada de bacallà, arròs o caldereta de llamàntol, fideuà, canelons, cua de bou, filet, peus de porc, costelles, conill de Pradell de Sió.

La Bóta de l'Avi.

La Bóta de l'Avi.LLUÏSA PLA

tracking