SEGRE

Paisatge i homenatge

Visites guiades al castell de Ciutadilla, una bona idea tant abans com després de fer un tomb pel poble

El castell s'alça altiu i d'aspecte romàntic, com sorgit d'un conte

El castell s'alça altiu i d'aspecte romàntic, com sorgit d'un conteLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presència formidable del poble aturonat de Ciutadilla domina l’encreuament de les carreteres C-14 de Tàrrega a Montblanc i la L-201/ L-241 que ressegueix el curs del riu Corb.

Culminant el caramull de cases, un castell de silueta altiva i aspecte romàntic, com sorgit d’un conte, al qual es pot accedir amb cotxe per dalt, acostant-s’hi pel darrere, o bé millor aparcant a baix al mig del nucli, a l’arbrada plaça del Marquès, i caminar deu minuts costa amunt fins a l’entrada inferior de la fortalesa, aprofitant per guaitar a la casa museu de Cal Valls, remuntant el carrer Sant Miquel i el carrer Major, no sense haver-se fixat en les monumentals façanes de l’ajuntament i cal Freixader, plenes de finestres gòtiques amb arcs conopials, passant per sota l’un portal de triple arc cap al carrer Sant Roc i enfront de l’església de Sant Jaume, llisa per fora excepte els reforçats contraforts. Un conjunt evocador i ben preservat, aperitiu del plat fort que representa el castell medieval, documentat ja al segle XI, convertit al XVI en palau renaixentista.

Les visites guiades al recinte fortificat –i encimbellat, potser el més alt de tot l’Urgell– van a càrrec d’una quinzena de voluntaris, que són molts tenint en compte el cens local de tan sols 200 habitants, d’una horeta de durada, per 3 euros, cada diumenge d’11 a 14. Fora d’aquest horari també es poden concertar al 973303010.

Val molt la pena, perquè encara que el castell estigui debolit en part, conserva elements força interessants, que poden ser recorreguts a través d’un circuit de passarel·les de fusta, com la torre vella amb la masmorra, un finestral doble de fines columnes i capitells i l’escut amb dues franges blaves dels Guimerà, la majestuosa escalinata d’honor, la sala gran i les estances senyorials, el cup del vi, la capella amb volta de creueria, la sala d’armes amb cinc arcades i espitlleres, el celler de volta apuntada i, sobretot, la superba torre quadrada de l’homenatge, on ara es pot ascendir fins dalt de tot per contemplar un panorama extraordinari, en primer terme el paisatge adust dels secans de la vall del Corb, més enllà la plana urgellenca i els cims pirinencs, cap a ponent la Seu Vella de Lleida.

VEÏNATGE I POTATGE

L'Avi Siscu C/Major, 13. Ciutadilla. 973.303.424

El Carles i l’Elisabet eren uns forasters que ara fa quinze anys van fer-se veïns de Ciutadilla per obrir-hi un restaurant amb el nom del padrí, L’Avi Siscu. Local petit i molt acollidor, amb una oferta culinària adequada i suggestiva, eclèctica, de gran nivell. Només els caps de setmana. Divendres i dissabte per sopar, a base de tapes.

Dissabte i diumenge per dinar, a la carta. Des d’uns farcellets de pera i formatge amb salsa de foie al perfum de tòfona o la pota de pop amb parmentier o també caragols a la llauna, fins a l’espatlla de corder, el magret d’ànec, el bacallà o el melós de vedella. Postres com coulant amb gelat de vainilla, pinya amb crema cremada o l’assortit de pastissos casolans.

L'Avi Siscu.

L'Avi Siscu.LLUÏSA PLA

tracking