SEGRE

Geografia urbana a Almacelles

Visitant el Museu d’Arquitectura i Urbanisme d’Almacelles, en el seu desè aniversari

El museu d'Almacelles ocupa un edifici noucentista amb detalls postmodernistes.

El museu d'Almacelles ocupa un edifici noucentista amb detalls postmodernistesLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Primer decenni d’existència del Museu d’Arquitectura i Urbanisme (MAU) a Almacelles, inaugurat el 18 de maig de 2013, sota l’advocació de Josep Mas Dordal, mestre d’obres barceloní, autor de la basílica de la Mercè a la capital catalana i dissenyador de la nova vila il·lustrada d’Almacelles, al servei del senyor local de l’època –segle XVIII–, Melcior de Guàrdia, que la va refundar dins del marc de la colonització agrària per privilegi reial de Carles III en 1773.

Una dècada ja d’aquest singular equipament cultural, brillant i fins a cert punt visionària iniciativa dels seus impulsors, que potser més que no dedicat en concret a arquitectura i urbanisme, ho estaria en un sentit més ampli al concepte global de geografia urbana i humana, això és l’origen, l’evolució i l’estructura dels nuclis poblats al llarg de la història, arreu del planeta, si bé amb una atenció especial al cas peculiar d’Almacelles.

L’espai museístic, que convé tornar a visitar de tant en tant, tenint a més en compte que al llarg d’aquests deu anys ha incorporat nous elements a l’exposició permanent, ocupa l’edifici noucentista, amb detalls postmodernistes, com les finestres de totxanes, de l’antic liceu escolar, obra de l’arquitecte lleidatà Joan Bergós. Algunes escultures i la còpia d’un mil·liari romà trobat al terme municipal n’ornamenten l’exterior, igual que tres xiprers solemnes.

L’horari és el següent: dimecres a divendres, de 10.30 a 13.30 i de 17 a 20 (dissabtes des de les 11,30) i els diumenges només al matí. L’entrada és gratuïta i les visites són guiades, d’una hora i mitja de duració.

Una elegant i sòbria distribució acull plafons amb textos i fotografies, un parell de pantalles projectant documentals, llibres i documents antics relacionats amb el tema, la majoria originals de gran valor, entre els quals alguns mapes més intuïts o fantàstics que no reals, repassant els successius models urbanístics aplicats als diversos continents, des de les urbs mesopotàmiques o egípcies fins a les metròpolis actuals, passant per les polis gregues, les civitas romanes, les bastides medievals, les ciutats de la Il·lustració i del Nou Món, coetànies de l’urbs ilustrati d’Almacelles, de què es mostren plànols i una reveladora maqueta de la implantació primigènia, encara ben perceptible passejant una estona pels seus quadriculats carrers més cèntrics.

Gastronomia rural

La Parrilla c/ Canigó, 56, Almacelles, 973740077

Al mateix carrer Canigó que fa cantonada amb el Museu, però havent travessat de dalt a baix tot el centre històric d’Almacelles, es troba el restaurant La Parrilla, prop de les piscines i la zona esportiva, amb terrassa davantera per dinar o sopar a la fresca, especialitzat en cuina més aviat rústica o rural que no pròpiament urbana, és a dir, basada en aliments de la terra cuits a la graella, tal com anuncia en castellà el nom del local, a més d’alguns guisats d’elaboració senzilla, sense gaires pretensions d’impressionar els clients.

Els festius, menú a 20 euros, amb un suplement de 4 més per als caragols a la llauna, o bé carta de plats, amb suggestives seccions d’amanides, arrossos i carns a la brasa.

La Parrilla.

La Parrilla.LLUÏSA PLA

tracking