SEGRE

Alvocat

Un dels grans aliments que tenim de temporada

Alvocat

AlvocatMARC LORÉS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cuiners que hem de decidir el que formarà part de la carta i els menús del restaurant a uns quants dies vista, busquem ingredients de temporada, tant del mar com de la terra, i a vegades ens sorprenem. L’altre dia estava repassant el calendari de fruites i hortalisses i em va sobtar trobar-hi l’alvocat. Ara és el moment de l’alvocat, si més no el que es cultiva al sud de l’estat espanyol. No és de quilòmetre zero i tampoc no ve de l’altra punta del món.

L’alvocat és el fruit d’un arbre anomenat Persea americana, originari de la zona de Mèxic i l’Amèrica central. És un arbre que pot arribar als 20 metres d’alçada i produir més d’un centenar de fruits. Creix en climes càlids i pels nostres rodals només es cultiva, com ja hem dit, al sud de la Península. Israel també n’és un dels principals productors. L’alvocat és un fruit de pell rugosa i aspra; la carn és d’un verd pàl·lid en el seu estat més immadur i d’un verd botella tirant a marró a mesura que va madurant. El sabor és neutre, amb matisos dolços i una textura carnosa, suau i melosa.

Aquest fruit és un dels aliments que en els darrers anys s’han posat de moda perquè és perfecte per aportar greixos saludables al nostre cos, especialment a les persones que duen una dieta vegetariana, ja que bona part dels seus greixos són positius per al nostre organisme. De fet, la literatura científica el defineix com una perfecta combinació de lípids i aigua que permet assimilar molt bé les seves pròpies vitamines i les d’aquells aliments que acompanya. I a més a més són molt sans: el 70% dels seus lípids són monoinsaturats, molt semblants als de l’oli d’oliva.

És un aliment molt ric en fibra ja que el 80% dels seus hidrats de carboni són en forma de fibra i la majoria són insolubles. Això fa que sigui molt recomanable per augmentar la femta i l’efecte prebiòtic que això suposa. A més a més, té molt de magnesi, ideal per al bon funcionament de l’activitat cel·lular. També conté una mescla idònia de vitamines C i E, que asseguren el metabolisme del nostre organisme i eviten el risc cardiovascular. Les vitamines del grup B, especialment la B6 i B9, són molt recomanables per al bon funcionament del sistema nerviós. Finalment dir que l’alvocat és un dels grans aliments contenidors de potentíssims antioxidants naturals.

Així que ja ho saben: mengin moltíssim alvocat perquè ajuda a reduir el colesterol i a aprimar-se, evita l’envelliment i regula el nivell de sucre en sang ja que és un dels fruits amb menys sucres del món. Gastronòmicament la millor forma de menjar-lo és cru, i si ha madurat de forma natural a l’arbre molt millor. Especialment les cultures centreamericanes en fan purés amb llimes i xilis, el conegut guacamole, però jo us proposo que proveu de fer-hi unes postres. Endolcint-lo una mica amb un bon almíbar fet amb sucre morè o panela i el combineu amb fruites de temporada com unes maduixes, una mica de xocolata negra i algun gelat de iogurt, per exemple. Les combinacions de l’alvocat amb ingredients cítrics o àcids, picants i amargs, és perfecta per aconseguir textures i mescles de sabors que faran la delícia del vostre paladar. Recordeu que sempre, per evitar l’oxidació del seu color verd intens, l’heu de posar en suc de llimona per evitar la pèrdua de color, un verd viu i bonic que el fa desitjable perquè ens transmet salut i frescor.

Alvocat

AlvocatMARC LORÉS

tracking