SEGRE

Llistes i llistes

Els ranquings dels millors resturants del món són una mirada subjetiva i excessivament elitista

Llistes i llistes

Llistes i llistesJBC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja han passat unes setmanes des que es va conèixer la que segurament és la llista més famosa del món de la cuina: la dels millors restaurants que cada any elabora la revista gastronòmica britànica Restaurant . I ja són 16 les temporades que fan pública una llista elaborada a partir de votacions de xefs, restauradors i crítics gastronòmics a través d’una enquesta supervisada per aquesta revista. Al nostre país ens podem sentir orgullosos del paper que fan els cuiners de més prestigi: dos restaurants han ostentat la primera posició diverses vegades.

El Bulli ho va ser cinc anys, quatre dels quals consecutius (2002, 2006, 2007, 2008 i 2009); i el Celler de Can Roca va agafar el relleu dos anys més (2013 i 2015). Actualment, ocupa la segona posició al darrere de l’Osteria Francescana, de Massimo Bottura, que repeteix per segon any consecutiu. El cert és que si atenem els nombrosos restaurants de la Península que apareixen en aquest top100 de la llista, Espanya és un niu de bona cuina projectada a nivell internacional. Tretze restaurants apareixen en aquest rànquing, és el país amb més establiments citats.

L’evidència és que arreu del país, d’una forma o altra, en un local petit o gran, amb més intenció o menys, amb més professionalitat o menys, s’hi menja molt bé i a preus raonables. D’això n’hem d’estar tots orgullosos. Però aquesta fotografia que fixa cada any la llista World’s Best Restaurant no ens ha de servir per quedar-nos on som i donar-nos copets a l’espatlla, ens ha de servir per entendre que no tot és cuina ni tot és sala. No tot ha d’estar fet a la patacada, com expresa un amic de la professió al que li prenc prestada l’expressió.

Josep Roca y els seus dos germans han dut El Celler de Can Roca al top mundial

No oblidem que és una llista feta a partir d’una enquesta projectada a persones de la restauració de tots els nivells i de tots els països, però evidentment és impossible que aquesta llista pugui conèixer tot l’univers de bars i restaurants d’arreu del planeta. I sí, segurament el Celler de Can Roca és un boníssim restaurant i un dels millors, però potser per a tu n’és un altre, o senzillament encara no heu trobat el vostre millor restaurant del món. L’ésser humà digital i accelerat d’avui dia es vanagloria de ser el número u de tot arreu, el millor de, el millor en.

Sempre ha de trobar i aplaudir el més millor en el que sigui. Per a mi el més just seria fer explícit que l’Osteria Francescana no és el millor restaurant del món, sinó que ho és per als més de 1.000 enquestats de la revista. Res més que això. Aquesta mania de llistar-ho tot com un absolut, quan no és res més que la mirada subjectiva d’uns quants escollits, fa que la resta haguem de creure cegament aquesta afany d’etiquetar-ho tot. No crec que algú triï llegir un diari d’acord amb l’EGM, o mirar una pel·lícula en funció de la recaptació, o pel nombre d’Oscars guanyats. El públic no som tan simples com a vegades ens volen fer creure.

Gaudiu a la vostra manera, poseu etiquetes i feu llistes al vostre gust. Sou vosaltres qui coneixeu aquells bars o restaurants que us agraden pel menjar, pel beure, per l’ambient o simplement per l’atenció rebuda. Aquests són els vostres millors restaurants del món. Si haguéssiu de posar l’etiqueta de millor restaurant del món, a quin restaurant li posaríeu?

Llistes i llistes

Llistes i llistesJBC

tracking