SEGRE

Aplicacions que qualifiquen els aliments i exposne els valors nutricionals

És interessant utilitzar aplicacions que qualifiquin els aliments i exposin els seus valors nutricionals

App de consum

App de consumSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Manta vegades us he anomenat en alguna Gastro-teca (10 vegades exactament) el concepte consum responsable. I és que, certament, és un mot molt de moda entre les persones que mínimament parem compte a crear menys residus en les compres diàries de menjar, en el fet que els productes que consumim a les cases siguin sostenibles, és a dir, que vinguin de prop, que siguin de l’estació climàtica en curs i que no suposi gaire química per al nostre cos, més que res per tal que no siguin aliments ultraprocessats.

A aquest consum responsable, també s’hi afegeix el concepte de consum autoresponsable amb la nostra salut. De fet, ja fa temps que hi ha alertes sanitàries per a la presa de consciència en la composició de molts aliments que comprem processats i la voluntat de millorar o conservar la salut amb una dieta saludable i equilibrada, cosa que ha fet que hagin aparegut moltes consultes de nutricionistes i que aquests graduats s’hagin convertit en un altre actor de la nostra societat amb moltes coses a dir.

Tot i que no haurem de creure mai en dietes miraculoses, ni en superaliments que ens curin o que ens facin supermàquines humanes, sí que hem parat esment que si mengem saludablement, parant compte amb el que ingerim, com ho fem, d’on prové l’aliment i com el cuinem, sabem del cert que ens trobarem millor, perdrem certa part del pes que potser tenim de més i ens sentirem més lleugers i amb energia.

Ara, a més a més, s’hi han afegit unes app, amb les quals podem conèixer la qualitat dels aliments que comprem al supermercat. La qualitat nutricional sobretot la mesuren, segons l’aplicació, a partir de dues taules anomenades Nova i Nutriscore. Aquesta última es basa a puntuar els aliments segons la composició nutricional i la numeració que en resulta es tradueix a una escala o indicador de color: el verd és l’indicatiu de la màxima qualitat (representat també per la lletra A) i el color vermell, per als de pitjor qualitat nutricional, marcat per la lletra E.

Hi ha altres app que conjuguen la taula Nutriscore, amb diferents característiques dels aliments analitzats, com si són eco o bé si tenen additius químics. I encara altres es basen en simples categoritzacions com aliments reals, ben processats o ultraprocessats. La veritat és que n’he estat utilitzant diverses aquests dies al supermercat o amb productes de llarga durada que tinc a casa, i n’hi ha algunes que són interessants perquè ens donen ràpidament una idea de si el que menjarem serà més o menys saludable.

Si ens posem a pensar una mica, potser és una mica interessant que hi hagi aplicacions que qualifiquen els aliments d’acord amb algunes premisses una mica poc transparents. Tot i que és adequat conèixer els valors nutricionals dels productes que entren a les nostres llars, també fa falta que al darrere hi hagi una pedagogia que mostri el que és o no saludable, i el que ens convé o no segons qui som, què fem, quina edat tenim i a quin gènere pertanyem. Per tant, sempre paga la pena deixar-nos guiar per professionals que ens assessorin personalment i com sempre fer un ús responsable de la nostra compra, intentant equilibrar-ho amb molta fruita i verdura, una mica de carbohidrats de diferent índole, proteïnes vegetals o càrnies i greixos saludables. A la vegada, és necessari tenir una vida poc sedentària. Però el que necessitem és escoltar el nostre cos, i aprendre a fer-ho. I utilitzar les app d’anàlisi per sortir de dubtes si no coneixem el producte que comprem. Això sí, hauríem de procurar fer-ho sent analítics i conscients. I no oblideu cuinar i cuinar molt, perquè és així com mengem saludablement, aprofitem recursos i mengem aliments cuinats a casa, amb els nostres ingredients.

App de consum

App de consumSEGRE

tracking