SEGRE

Gelats tropicals de tradició i 100% lleidatans

Gelats tropicals de tradició i 100% lleidatans

Gelats tropicals de tradició i 100% lleidatansJBC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Som a l’abril, hem passat Setmana Santa, i avui farà dos dies que haurà passat el termini que el Procicat va determinar per revisar les mesures per evitar la propagació de la nostra creu vírica dels darrers mesos. No sé com estarem, però des del passat que us escric no pinta gens bé ateses les dades dels darrers dies. No estem vacunats, estem a mig gas des del desembre i aguantem com podem. No sé si tindrem govern (espero que hagin posat seny tots els polítics del Parlament) i ja fa bon temps. El sol brilla cada dia més i tothom té ganes de sortir i no parar gaire per casa. La primavera ens du a menjars freds, a oblidar cassoles i guisos i omplir de gelats els nostres congeladors.

El passat dia de Reis moria el Sr. Jaume Casañé i Bellet, fundador de la marca de gelats Glas de Lleida. L’empresa va néixer a finals dels anys quaranta en una petita orxateria que la família tenia al carrer Blondel. Aquest personatge ha escrit la història de la indústria gelatera a Catalunya. Ell i el seu oncle varen fer d’aquella botiga en la qual s’elaboraven quatre gelats, orxata i mató una empresa que avui dia té més de dues-centes referències en el seu catàleg a de productes freds i congelats.

Tot va començar quan diversos restaurants de la ciutat li reclamaven gelats perquè tenien molt d’èxit entre la clientela i van decidir posar en marxa un obrador en el qual feien de forma artesanal les postres gelades que repartien per la ciutat. Cap als anys 50, oncle i nebot van inventar, segons afirma la mateixa marca, la primera tarta gelada d’Espanya. Un revulsiu que va fer de la marca una autèntica ambaixadora de la qualitat gastronòmica de Lleida i que arribà a la cúspide amb la famosíssima Taronja Tropical. Un dels gelats que tothom de Lleida coneix i que molts, si la veiem en una carta lluny de casa nostra, demanem. Són unes postres que, si no es coneixen, són difícils d’explicar perquè ni són de taronja ni són tropicals. La veritat és que la forma i el color és l’únic que ens pot recordar aquesta fruita. Però ens trobem davant d’un gelat de bescuit i ametlles caramel·litzades i una fantàstica closca feta de pa d’àngel que li dona aquesta textura tan especial que enganxa moltes i molts.

Encara que la Taronja Tropical posseeix una fama enorme en el nostre territori, llegia en una entrevista a Núria Casañé, actual directora de la firma, que precisament el seu nom, i que no sigui precisament ni una cosa ni l’altra, la fa un producte sense sortida més enllà de Lleida. Suposo que hem de reconèixer que els ponentins tenim un tarannà especial.

La marca ha anat creixent i després de construir una fàbrica al Carrer Unió de Lleida ara es troben a la partida de la Mariola, des d’on elaboren la famosa Taronja, la tarta gelada, la nata muntada i altres productes com el coco, la llimona, les barres de gelats, el crocant, el Sant Honoré, les trufes, la milanesa i un llarg etcètera que també inclou productes salats com canelons, nuggets o patates fregides.

Gelats Glas ha esdevingut una de les marques cabdals del nostre sector gastronòmic i, tot i que moltes vegades preferim altres senyes foranes, no hem de renunciar a productes nostrats i que produeixen allò que busquem en l’experiència gastronòmica: el record i el gaudi que els seus productes ens provoquen. Tot i que el seu president d’honor i fundador va morir amb 79 anys a principis d’any, la marca està consolidada i segueix innovant i creixent amb productes com els Nature, que estan íntegraments elaborats amb fruites i verdures. Espero que sigui per molts anys que puguem seguir gaudint de la genial Taronja Tropical, sense dubte el meu gelat industrial preferit perquè em fa dur al cor l’orgull de Ponent.

Gelats tropicals de tradició i 100% lleidatans

Gelats tropicals de tradició i 100% lleidatansJBC

tracking