SEGRE

Actuar davant d'una emergència: el paper del 112

OPINIÓ

OPINIÓSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

És probable que, al llarg de la vida, siguem testimonis directes d’algun accident o emergència. Si bé en fred el sentit comú fa que tots més o menys arribem a reaccions quasi professionals, enmig d’una situació de caos o nervis, la realitat és molts cops ben diferent. Com escrivia Samuel Shem fa quaranta anys, el primer que cal fer en una crisi és mesurar-se el propi pols. Què vol dir això? Que no pensem. Davant l’inesperat o l’inimaginable, la ment humana reacciona per instint, emocionalment. Cal entrenament per actuar contra natura. És per això que sovint els equips d’emergències trobem situacions ben humanes i rocambolesques, però, a la vegada, fàcilment evitables.

No hi ha un protocol d’actuació per a la població general, però, si existís, inclouria aquests quatre punts bàsics:

  • La primera norma és no transformar-vos en víctimes. Analitzeu la situació i procureu no posar-vos en risc.
  • Eviteu que d’altres puguin prendre mal. Si podeu, senyalitzeu l’accident o talleu el gas.
  • Truqueu al 112. Doneu informació precisa, sense adornar. Ras i curt: lloc, naturalesa de l’emergència, nombre i estat de les víctimes.
  • Si podeu i en sabeu, ajudeu. Si no, reuniu informació per transmetre-la als rescatadors. Els mateixos interlocutors del 112 us diran què necessiten.

Quan la situació és emocionalment intensa, els minuts semblen hores i fa la sensació que bombers i ambulàncies vénen de l’altra punta de món.

En el moment que algú truca al 112, sovint el mantenen al telèfon una bona estona i el passen d’un operador a un altre mentre li fan un desesperant nombre de preguntes. Malgrat que pugui semblar que és així, el cert és que les primeres unitats ja han estat activades i es posen en ruta quan l’alertant encara és al telèfon. L’interrogatori serveix per afinar millor quins recursos són necessaris.

Una emergència típica és l’accident de trànsit. En primera instància, s’activen policia i ambulàncies medicalitzades i bàsiques. Mentre es rep la informació de la persona que avisa, es retiren efectius, com ara el vehicle medicalitzat, si no hi ha ferits greus, o se n’afegeixen, com és el cas de bombers, si cal excarcerar alguna víctima del vehicle.

OPINIÓ

OPINIÓSEGRE

tracking