SEGRE
Opinió

OpinióJBC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La definició clàssica del son el descriu com un estat fisiològic, actiu, recurrent i reversible que baixa el nivell de consciència disminuint la percepció i la capacitat de resposta a estímuls ambientals. Es diferencia del coma en la seva reversibilitat, i de l’estat de repòs, en què rebaixa la capacitat de percepció. Aquesta aparent minva funcional amaga un estat dinàmic a nivell cerebral, activant-se sistemes que duen a terme funcions diferents a les de l’estat de vigília.

La naturalesa del son ha estat font d’interès en totes les civilitzacions, amb diferents teories i supersticions. Malgrat que el coneixement dels ritmes circadiaris de son-vigília eren ben coneguts, la fisiologia del son es comença a desentrellar amb l’aparició de l’electroencefalograma de la mà de Hans Berger a inicis del segle XX. A partir de l’estudi elèctric de l’activitat del son s’establiren dues obvietats. La primera fou que, lluny de ser un estat d’apagada cerebral, presentava una intensa activitat elèctrica comparable amb la vigília. I segon, tot i semblar uniforme, el son es podia dividir en diferents etapes en funció del tipus d’activitat cerebral. És ben conegut que el son s’inicia progressivament amb una etapa inicial d’endormiscament seguit d’etapes de somnolència on cada cop és més profunda. En aquesta fase, anomenada no-REM, el to muscular i el nivell de consciència disminueixen en quatre etapes definides pel canvi en el tipus d’ones cerebrals. La darrera fase és la del son paradoxal o REM (moviment ràpid dels ulls, en anglès), en què la ment està en activitat intensa mentre el cos es troba en el nivell més profund de relaxació. Aquestes etapes es repeteixen en cicles de 90 a 120 minuts fins que ens despertem.

Els estudis de l’anestesiòleg americà Subimal Datta publicats l’any 2010 sobre el despertar demostren que també és un procés actiu i químicament complex. La necessitat de dormir té relació amb la fixació de la memòria i amb múltiples processos metabòlics, però el cert és que avui per avui no es coneix per què serveix el son.

Opinió

OpinióJBC

tracking