SEGRE
Opinió

OpinióSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui es compleixen 200 anys del naixement d’Ignaz Philipp Semmelweis (1 de juliol de 1818 - 13 d’agost de 1865), metge hongarès nascut a Budapest. Treballant com a obstetre a l’Hospital General de Viena es va adonar que el nombre de casos de febre puerperal en les dones que donaven a llum a l’hospital doblava el de les que parien a casa. Va observar, també, que emmalaltien i morien el doble les de la sala atesa pels alumnes de medicina que les de la que eren ateses per les estudiants de llevadora, car que aquestes últimes no feien autòpsies. Vint anys abans que Pasteur i Koch descobrissin els bacteris, Semmelweis va teoritzar l’existència de microscòpics corpuscles que, passant per les mans dels metges, anaven dels cadàvers a les mares. Va obligar els estudiants a rentar-se les mans amb aigua i hipoclorit càlcic abans d’examinar cap partera i d’aquesta manera va aconseguir reduir la mortalitat fins a igualar la de les dues sales.

Lluny d’obtenir un reconeixement, Semmelweis va ser castigat i perseguit pels seus col·legues, que es negaven a acceptar la responsabilitat que les proves apuntaven. Va ser acomiadat i les seves teories, rebutjades. Desterrat a un hospital menor i abandonat pel seu entorn, s’obsessionà, embogí i fou internat en un centre psiquiàtric. Morí de la infecció de ferides ocasionades, se sospita, per les pallisses dels guàrdies.

Però a poc a poc, l’evidència s’imposà. Les seves teories s’estengueren i amb les aportacions d’altres canviaren la manera d’entendre la medicina.

Va provar que la febre puerperal era contagiosa i fou el primer a demostrar la transmissió vertical de les malalties, atès que sovint el fill d’una mare malalta es posava malalt i també moria. Pare de l’antisèpsia, va demostrar a més la utilitat del rentat de mans per prevenir les infeccions. Utilitzà tècniques comptables en medicina i va donar pas a tota una ciència com l’epidemiologia. Uns descobriments que, segurament, són dels que més vides han salvat en els darrers 150 anys. Encara ara, es conegut com el salvador de mares i el Semmelweis Klinik és un hospital de dones situat a Viena.

Opinió

OpinióSEGRE

tracking