SEGRE
Opinió

OpinióLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cop de calor, també mal anomenat insolació, es produeix quan la temperatura corporal supera els 40º perquè els mecanismes per refredar el cos fracassen. La forma clàssica d’aquest quadre clínic afecta persones ancianes o debilitades que solen tenir deteriorat el centre termoregulador i això comporta una disminució de la capacitat per suar.

Aquest fet es dóna quan la temperatura ambient supera els 37º i la mínima no descendeix dels 27º. El segon quadre clínic apareix en individus sans, sense afectació del centre termoregulador, en els quals a causa de l’activitat física o l’ús de tòxics, la producció de calor del cos augmenta i els mecanismes de refredament són sobrepassats per l’alta temperatura ambiental o l’elevada humitat.

Els motius desencadenants es poden agrupar, per tant, en dues categories: els que augmenten la producció de calor, com ara l’exercici físic, la febre, la tirotoxicosis, drogues o altres causes metabòliques, i els que disminueixen la pèrdua de calor, com poden ser l’elevada temperatura ambient, l’alta humitat, la deshidratació i la disminució de la sudoració per altres raons.

El dany principal causat pel cop de calor és la toxicitat directa, que produeix un augment de temperatura de 42º sobre les cèl·lules humanes. S’altera la funció mitocondrial, les reaccions enzimàtiques i es desencadena una fallada multiorgànica. En el sistema nerviós causa deliri, estupor i coma.

En el cardíac, taquicàrdia i hipotensió. En altres òrgans, insuficiència renal aguda, edema i distress respiratori, a més d’un llarg etcètera de símptomes. L’objectiu del tractament és produir una ràpida baixada de la temperatura. Mesures útils per aconseguir-ho poden ser la immersió en aigua si l’estat de la persona ho permet, o mullar-la amb aigua freda i aplicar una corrent d’aire per augmentar l’evaporació.

També es pot provar l’aplicació de compreses humides a aixelles i engonals. Així mateix, la ingesta d’aigua o begudes isotòniques també és aconsellable, sempre que no hi hagi disminució del nivell de consciència.

Opinió

OpinióLLEONARD DELSHAMS

tracking