SEGRE
opinió

opinióSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hi ha moltes maneres de descriure com s’estructura la resposta a un nou agent biològic. La simplificació ens permet visualitzar de forma ràpida on som, situar el nostre marc mental en l’entorn adient, centrar l’operativa i comunicar de forma efectiva quan les mateixes paraules canvien a implicacions diferents.

La “normalitat” és el primer dels estadis. Es caracteritza per la no-presència del virus, bacteri o qualsevol tipus d’agent dintre del territori definit. Existeix més o menys coneixement d’aquest agent i del seu comportament. Es coneixen també les característiques sanitàries i poblacionals. El propòsit d’aquesta fase és identificar riscos i disminuir vulnerabilitats, planificar mesures i fer provisió de coneixements i mitjans.

Si l’agent biològic arriba al territori, entrem en una nova fase que s’anomena de “contenció”. L’objectiu és eliminar-ne la presència impedint que s’instal·li en la població. Es comença per identificar els casos positius per mitjà del sistema sanitari, fer el mapa de contactes per parar-ne la transmissió i rastrejar l’origen de la infecció fins al cas inicial. Aquest primer cas que s’introdueix al territori s’anomena pacient zero o cas índex. És imprescindible traçar les cadenes de transmissió per aïllar completament el patogen.

A vegades ocorre que no és possible impedir la instal·lació de l’agent al territori. A causa de l’alta transmissibilitat o per tractar-se d’una zoonosi (agent latent en animals), es fa impossible evitar-ne la propagació dins la comunitat. Entrem en una nova fase, la “mitigació”. Aquí propòsit és detectar els focus on la transmissió comunitària està per sobre dels límits acceptables. Aïllar-los i aplicar tota la capacitat sanitària per controlar-ho.

La “pandèmia” és la darrera fase. La infecció s’escampa arreu, desbordant tota capacitat per aturar-la, i causa un nombre important d’afectats que posen al límit els sistemes sanitaris. L’objectiu d’aquesta fase és disminuir la mortalitat i tots els esforços se centren en els malalts. Les mesures de mitigació han de ser draconianes per evitar el col·lapse dels serveis bàsics.

Opinió Ara que sortim de la pandèmia cal no confondre’s. Tornem a la mitigació. El SARS-CoV-2 està propagant-se encara a Catalunya. Tot i que ho fa a un nivell més baix, cal estar amatents a brots comunitaris. Hem après moltes coses aquests mesos i seria inexcusable no aplicar-les.

opinió

opinióSEGRE

tracking