SEGRE
Torna el casset

Torna el casset

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Spotify, Netflix, HBO, Apple Store, WhatsApp... En aquesta columna els acostumem a parlar de totes les novetats tecnològiques, aplicacions, usos i el que estigui d’actualitat o a punt de ser-ho. Però a vegades la tecnologia avança a tanta velocitat que hi ha qui decideix, de sobte, baixar d’aquest vagó i tornar, ni que sigui per un moment, a allò que s’havia perdut. I a vegades això es converteix en moda. Se’n pot dir vintage, hipster o modernisme il·lustrat, però que el vinil ha tornat està més que demostrat amb xifres. Ara, com asseguren alguns estudis nord-americans, es prepara el gran desplegament del casset. Sí, com ho llegeixen.

Segons el darrer informe anual de Nielsen sobre la indústria musical als Estats Units, l’any passat la venda tant del CD com la música en formats digitals van presentar xifres negatives (-16 i -20% respectivament), mentre que el moviment dels vinils, tot i que molt inferior en xifres globals, va augmentar un 10%.

Però la xifra més espectacular va ser l’increment de la venda de cassets, que va augmentar en un 74%. Hi ha botigues a Londres que ja es dediquen en exclusiva a presentar novetats editades només en casset i algunes marques comercials ja ho veuen com un element de fidelització de clients molt important.

A tot això, recordar-los que Sony, que durant els anys 90 va regnar amb el Walkman, el seu producte estrella, va deixar de fabricar-los l’any 2004. D’entrada sembla il·lògic que els consumidors vulguin dedicar-se a rebobinar cintes per trobar una cançó, gastar muntanyes de piles i tornar a utilitzar bolígrafs per moure les cintes, però és una moda, i les modes no entenen d’usabilitat ni de tecnologia.

Si tenen nostàlgia per tornar a escoltar aquelles cintes plenes de pols que tenen amagades en un calaix de les golfes, sàpiguen que és probable que en els propers mesos tornin a aparèixer reproductors de tot tipus, noves sortides d’àlbums musicals en format casset i un moviment econòmic al voltant d’aquests artefactes. Ja ho veuen. Tot torna. 

tracking