SEGRE
Google ens observa (Part I)

Google ens observa (Part I)SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La setmana passada vam veure com Facebook volia saber-ho tot de la nostra vida. Avui els ho explicarem des del prisma d’un altre gegant a la xarxa, Google, l’autèntic ull d’Orwell. Tot del que parlarem avui té a veure amb el big data, edificis sencers plens de màquines carregades d’informació nostra, privada i pública. Google aprofita alguns elements de la nostra quotidianitat, com el nostre telèfon mòbil, el correu electrònic o l’ús del navegador Chrome, per prendre dades que els hem ofert potser sense fixar-nos-hi gaire, i ho emmagatzema tot per conèixer-nos i oferir-nos millors productes, cada cop més precisos, segons els nostres gustos. Que volen saber on eren el passat 21 de juny de 2013? Google ho sap. I els pot dir exactament què van fer aquell dia. Entrin a Google.es/maps/timeline i podran veure on eren, quin trajecte van fer, amb quin vehicle i a quina botiga van parar a fer la compra. A la imatge de l’article els mostrem un recorregut d’un usuari de Londres un dia qualsevol.

Quines altres dades nostres té Google? A part de tota la nostra informació personal, com el nostre nom, data de naixement, sexe o número de telèfon, Google emmagatzema minut a minut els correus electrònics que enviem i rebem, els nostres contactes i la gestió que en fem, els esdeveniments que programem a l’agenda, les imatges que guardem, els vídeos de Youtube que mirem, la nostra veu cada cop que utilitzem el micròfon i les dades de navegació. Tot això és un aperitiu del que hi ha emmagatzemat en servidors als Estats Units.

Els de Mountain View, preocupats per la manca de transparència, van crear fa un temps la pàgina privacy.google.com, un portal web on s’explica per què recullen tantes dades. Ens explica que les utilitzen per facilitar-nos el nostre dia a dia, per portar-nos als nostres llocs preferits i per mostrar-nos anuncis que saben que ens poden interessar. A més, en aquest espai hi podrem configurar la nostra privacitat per dir-los si volem que continuïn o deixin de rastrejar tota la nostra activitat diària. La setmana vinent els donarem consells per evitar el rastre digital.

Google ens observa (Part I)

Google ens observa (Part I)SEGRE

tracking