SEGRE
Adéu a l’MP3

Adéu a l’MP3SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Acaben de llegir el titular i ara a molts de vostès els vindran a la ment els aparells als quals hem mal anomenat històricament MP3. Aquests aparells eren ni més ni menys que dispositius portàtils reproductors de música digital que van substituir els vells i populars Walkman de Sony o els reproductors de discs compactes. Res més allunyat de la realitat.

L’MP3, malgrat la popular relació amb l’aparell, no és res més que un format d’àudio comprimit que va desenvolupar l’Institut Fraunhofer alemany i que va sortir a la llum, amb aquest nom, l’any 1995. Però hem de tirar més enrere si volem conèixer l’origen d’aquest format. Concretament fins a principis dels anys 80, quan el doctorand Karlheinz Brandenburg va començar a treballar en un sistema de compressió de les ones d’àudio per eliminar de l’espectre totes aquelles que eren imperceptibles per l’oïda humana. Així aconseguiria un arxiu comprimit amb la mateixa qualitat. És per això que al format que en va sortir, l’MP3, se’l considera un format de codificació amb pèrdues, malgrat que aquestes costin de notar en l’escolta. A partir de mitjans dels 90, i amb uns arxius d’àudio que reduïen considerablement el seu pes, Internet, Napster i Winamp, programes dels quals parlarem un altre dia, van fer la resta.

Avui els expliquem que l’Institut Fraunhofer, que tenia el dret de patent del format, deixa de donar llicències, fet pel qual des d’avui el sistema MP3 serà un format lliure. Què implica que sigui lliure? Doncs que sistemes que fins ara no el podien reproduir per culpa de les patents, com Linux, a partir d’ara podran fer-ho. El fet de deixar de repartir llicències, a més, deixa en l’aire el futur dels aparells de reproducció, ja que es desconeix si aquests s’arriscaran a incorporar un sistema que ningú desenvolupa, sobretot si comptem que ja existeixen codificacions d’àudio més eficients, com l’AAC o l’MPEG-H.

Diem adéu, doncs, a l’MP3, tot i que els arxius seguiran sent vàlids, els podrem escoltar sempre que vulguem, i no pateixin, tardarà una altra generació a desaparèixer del tot.

Adéu a l’MP3

Adéu a l’MP3SEGRE

tracking