SEGRE
Què és l’VPN?

Què és l’VPN?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquests dies, arran del conflicte català, hi ha hagut un gran augment de trànsit de dades. Centenars de missatges, desenes de vídeos i milers de textos inundaven les nostres xarxes socials, els grups de xat a través de la telefonia mòbil i tots els nostres ecosistemes virtuals. D’entre aquests missatges en destaquem alguns que provenien d’una veu reconeguda, com és la de Julian Assange, activista a l’exili.

Assange recomanava usar xarxes privades o programes com Firechat perquè, en cas que a algú se li ocorregués intervenir la xarxa de telefonia, de dades o pàgines web senceres, els usuaris poguessin seguir connectats mitjançant línies paral·leles que se saltessin els protocols estàndards. No es pensin que els parlem de cap tipus de pirateria, sinó d’un element tècnic que tots tenen als seus mòbils i ordenadors que potser no sabien que tenien. Es tracta de l’VPN. Significa Virtual Private Network (Xarxa Virtual Privada).

I què significa? Posem-ho en casos pràctics. Vostè té internet assignada a una línia i a un codi IP de dispositiu, de manera que quan es connecta a casa seva, per exemple, ho fa a través de la xarxa privada de casa seva. Posem per cas que a la seva feina tingui un programa que, per seguretat, només pot funcionar a través de la seva connexió. Seria impossible que des de casa seva s’hi pogués connectar, oi? Doncs no és així. Si utilitza una VPN podrà fer-ho sense problema, ja que passarà a formar part de la connexió de la seva feina. És a dir, estaria connectat a través d’un pont entre la seva línia de casa i la de la seva feina. I en casos de censura? Posem un cas pràctic. Imagini que vol accedir a un servidor que li indiqui on es pot, per exemple, votar. Si en el país on vostè ho vol mirar s’ha decretat el tall d’aquell servidor allotjat al mateix país, vostè no podrà accedir-hi. Però i si s’allotja en un altre país? Tindria problemes per accedir-hi, sobretot si la línia on té contractada el seu internet li censura aquella web. Però hi podria accedir utilitzant l’VPN, de manera que podria establir lligams amb connexions a l’estranger per saltar-se la prohibició.

Sabem que no és senzill explicar-ho en un sol article.

Què és l’VPN?

Què és l’VPN?SEGRE

tracking