SEGRE
Knowmad

KnowmadSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer cop que vaig escoltar aquest concepte, creat per John Moravec, va ser en boca dels professors Hugo Pardo Kuklinski i Carlos Scolari, al 2011, quan Cristóbal Cobo presentava el llibre Aprendizaje invisible. Els anys de finals de la primera dècada de segle van ser els d’explosió dels conceptes, d’idees i nous mètodes, sempre vinculats al món digital i tecnològic.

Knowmad és un neologisme, una combinació de les paraules angleses know (coneixement) i nomad (nòmada). És un concepte interessant per explicar els nous fluxos migratoris i educatius i els perfils professionals que cada cop irrompen amb més força. Deuen haver sentit moltes vegades que els llocs professionals més demanats actualment no existien fa deu anys. Analitzadors de dades, programadors de campanyes publicitàries digitals, creadors de continguts i una llarga llista de noms, sovint anglosaxons. Tornem al concepte. Se li diu knowmad a aquell treballador nòmada que va a la recerca constant de la innovació i el coneixement i que pot treballar arreu, amb qualsevol projecte i amb diferents grups. Sovint són persones creatives, sense complexos, amb un alt grau d’imaginació i capacitat d’aprenentatge i, com a resultat, un valor afegit per a les empreses que contractin aquest nou treballador del segle XXI, que poden suposar, si superen les barreres conservadores de la mateixa empresa, una onada d’aire fresc.

Els knowmads són persones que, per la seva curiositat, coneixen i són hàbils en gran quantitat de matèries, allunyant-se de la vella idea del segle XX que un treballador només pot ser bo en un aspecte. Són transmediàtics, usuaris actius de tot tipus de plataformes i poden desenvolupar tot tipus de projectes. El treballador knowmad va sempre a la recerca del coneixement.

Sigui on sigui, per això és nòmada i cada cop més s’allunya dels espais físics i les tasques programàtiques. Diuen, alguns, que a la propera dècada la meitat dels llocs de treball seran per als knowmads, i que la seva feina es basarà, en un moment de destrucció massiva de llocs de treball, en el disseny del seu propi treball. 

Knowmad

KnowmadSEGRE

tracking