SEGRE
Facebook ja té quinze anys

Facebook ja té quinze anysSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 4 de febrer Facebook va complir 15 anys. La gran xarxa mundial, amb més de 2.300 milions d’usuaris –un terç de la població mundial–, va néixer a Harvard de la mà d’un jove del qual he parlat moltes vegades en aquesta columna. Mark Zuckerberg va idear Facemash, que serviria per puntuar l’atractiu físic dels companys de la universitat a través de fotografies. Un any després canviaria el nom a The Facebook, un espai que serviria per comunicar i connectar tota la comunitat universitària i que en poc temps s’obriria al públic en general. Però la competitivitat en el sector, evidentment emergent, feia que un llavors petit The Facebook hagués de disputar-se el primer lloc amb plataformes d’abast mundial que semblava que no tenien fi. Parlo de xarxes que els sonaran com Fotolog, MySpace o el mateix Messenger de MSN.

Finalment, l’any 2008, per ocàs de les altres xarxes socials més potents, Facebook ja era la plataforma més utilitzada. El seu abast ja era d’escala mundial i, efectivament, s’havia creat un monstre.

Però Zuckerberg, que és un estrateg, sabia que Facebook no duraria tota la vida i per tant va decidir comprar, entre d’altres, dues xarxes socials utilitzades per pràcticament tothom, com són Instagram i WhatsApp. Serien el complement perfecte per al seu gran propòsit: que tothom utilitzés la seva plataforma, tingués el nom que tingués.

I com es guanyen la vida? Cada cop que nosaltres interactuem en alguna d’aquestes plataformes, estem construint el nostre perfil. Estem donant una dada única i exclusiva de nosaltres. Aquestes dades les compren milions d’empreses que les utilitzen cada dia per incloure publicitat segons els nostres perfils. Cregui’m, el perfil que té de vostè Facebook val molts diners. Per això tant Facebook, Instagram o WhatsApp són gratuïtes. Així, és fàcil entendre que, per molts casos Cambridge Analytics que apareguin, l’ecosistema de Facebook té la paella pel mànec, per molt que els sembli que, per molt que hagin deixat d’utilitzar Facebook de forma diària, cada cop l’utilitzem més.

Facebook ja té quinze anys

Facebook ja té quinze anysSEGRE

tracking