SEGRE
El mode fosc

El mode foscSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa uns mesos veiem que certes plataformes, marques, dispositius i, fins i tot, sistemes operatius estan virant cap a canviar dels formats de fons blanc cap als formats foscos. No hi ha un indicador clar del perquè, tot i que hi ha certs indicis força lògics per entendre aquest canvi de tendència.

D’entrada, dir-los que un sistema fosc és millor per a la nostra vista. Una pantalla il·luminada en blanc és, a priori, més perjudicial que una que ho sigui en negre –o algun color fosc–. Si a això li sumem que acostumem a passar moltes hores davant de les pantalles, augmenta significativament el dany per a la nostra vista i la raó per canviar als modes foscos. A més, hi hem de sumar un punt de fatiga i d’inhibició de la son. També és important valorar que una pantalla il·luminada en blanc pot arribar a consumir fins el doble d’energia que una que sigui en colors foscos.

Per pal·liar-ho, com deia unes línies més amunt, els fabricants s’entesten a millorar el flux lumínic de les nostres pantalles, ja sigui rebaixant el nivell de llum blava o, com parla l’article d’avui, de canviar pantalles, aplicacions i sistemes operatius als modes foscos.

I “qui ho fa, això?” potser es deuen preguntar. Youtube, Vimeo, Spotify o Twitter són algunes de les plataformes que ja han incorporat aquesta modalitat a les seves aplicacions. Si són usuaris dels productes professionals d’Adobe, segurament ja deuen saber que tant Premiere com Photoshop fa algunes versions que incorporen aquests modes. Però ara també hi hem de sumar sistemes operatius al complet. Si la darrera versió de Mac ja portava tot el sistema en una versió força treballada en obscur, ara és Windows qui, en la darrera actualització del seu Windows 10, ho ha incorporat, finalment, al complet del seu sistema a l’incloure-hi l’explorador d’arxius.

No és fàcil acostumar-s’hi i encara dista molt de ser perfecte, ja que icones o arxius encara no estan del tot preparats per aquest mode, però tot fa pensar que la tendència ens porta a una expansió i millora d’aquest mode fosc. Els darrers a sumar-s’hi són els navegadors, com ara Chrome, Safari o Edge.

El mode fosc

El mode foscSEGRE

tracking