SEGRE
Els permisos a les aplicacions

Els permisos a les aplicacionsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa uns dies els vaig parlar de la polèmica amb l’aplicació FaceApp, en la qual els usuaris donaven fotografies de les seves cares a una empresa russa, amb polítiques que no passaven controls de la Unió Europea, a canvi de retocar-les i mostrar com serien de vells. Això va obrir un encès debat a les xarxes entre gent a qui aquest fet li era igual i gent preocupada per l’ús i control que les aplicacions tenen sobre nosaltres i com utilitzen aquesta informació.

Mentrestant, des d’aquí els recomano que revisin els permisos que han donat a les aplicacions que tenen instal·lades als seus dispositius. Per exemple, és necessari que un programa per editar fotografies ens demani accedir als nostres contactes? Probablement no. Sí que ho serà que ens demani permís per accedir als nostres àlbums de fotografies i arxius multimèdia. Per mirar quins permisos hem donat a les aplicacions i poder actuar en conseqüència revocant-los, només caldrà que, si tenen Android –funciona molt semblant per iOS–, vagin a la Configuració del sistema, a Aplicacions i seguidament a Permisos. Allà veuran un llistat de permisos segons categoria. Per exemple, quantes aplicacions tenen permís per utilitzar el micròfon, o el calendari o la ubicació. Un cop a dins de cada categoria podrem certificar aquest permís o revocar-lo. Això si, si tornen a obrir l’aplicació en qüestió i aquesta necessita tornar a demanar-los permís per utilitzar un funció concreta, ens tornarà a demanar que li obrim les portes.

Si els donem permís, vol dir que ens poden espiar? No. No ens espien. Almenys de la forma en què podem imaginar que ho poden fer. No ens enregistren a través del micròfon del telèfon ni ens espien a través de la càmera. És molt més senzill. Les empreses s’avancen a nosaltres. Saben qui som i els nostres patrons de comportament, per tant els és molt senzill proposar-nos productes, ofertes i promocions. Som nosaltres, els mateixos usuaris, els qui donem tota la informació a les grans empreses de la xarxa. Milers de dades cada dia. Però això ja donarà per un altre tema del quan en parlaré la setmana vinent.

Els permisos a les aplicacions

Els permisos a les aplicacionsSEGRE

tracking