SEGRE
El Google Maps de Roma

El Google Maps de Roma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els aquí presents deuen haver utilitzat algun cop la plataforma Google Maps, ja sigui per localitzar-se en algun moment o per veure quines són les rutes més òptimes per desplaçar-se amb els mitjans que siguin. No seré jo qui els expliqui com funciona una eina que, repeteixo, saben perfectament com funciona.

Els faig esment de la plataforma de Google perquè avui els vull presentar una pàgina prou curiosa que imita el funcionament de Google i ens explica com seria Google Maps a l’Imperi Romà. Aquesta eina interactiva i que trobaran al web orbis.stanford.edu l’han creat dos especialistes de la Universitat de Stanford, Walter Scheidel i Elijah Meeks. Només entrar-hi, veuran tot l’abast de l’Imperi Romà, des de l’actual Anglaterra fins a Turquia i tot el nord d’Àfrica. També s’hi marcaran totes les vies de comunicació existents a l’època, avalades pels treballs científics i històrics d’investigadors de Stanford.

Un cop situats al mapa, podran començar a calcular el viatge que vulguin entre ciutats romanes, entre les quals hi ha la Lleida d’aquells temps, Ilerda. El vehicle que escollim ens donarà una velocitat de trajecte. El més lent és viatjar amb carruatge. Si ho fem recorrerem una mitjana de 12 quilòmetres al dia. Anar a peu puja a 30 i amb cavall, 56. Si volem anar de la nostrada Ilerda a Osca, a peu i sense obres d’art pel mig, el Google Maps romà ens dirà que necessitarem 3,5 dies per cobrir els més de 100 quilòmetres. També podrem calcular els trajectes segons estació de l’any, on el programa afegeix inclemències. A més els donarà indicacions sobre el cost que té moure’s en animal en quilos de blat o el preu per plaça en un carruatge de l’època. Si fes falta viatjar per aigua, els indicaria en quin port agafar un vaixell. És una bona eina per passar una estona descobrint tot el territori que controlava Roma, fer memòria dels noms de les grans ciutats i, per què no, divertir- se aprenent.

Per cert, espero que hagin passat un bon inici d’any i unes bones festes! I que els Reis, que estan a punt d’arribar, els portin molts naps i moltes cols.

tracking