SEGRE
Combatre les ‘fake news’

Combatre les ‘fake news’SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa uns quants anys el tema de la postveritat i les fake news és a l’ordre del dia. Més encara quan ens trobem en dies d’alta demanda d’informació com l’actual, pel Covid-19, en què l’auge de notícies amb poca veracitat, les quals busquen generar estats d’opinió o augmentar el pànic entre la població, és més que considerable. Des de fa temps, els que ens dediquem a les comunitats socials a la xarxa, sabem que plataformes com Facebook, Twitter o Youtube lluiten per evitar que aquestes informacions circulin per Internet lliurement. És per això que un equip d’experts, en base a algoritmes, revisa constantment els milions de continguts que es publiquen dia a dia. Gràcies a les accions de la gent, que pot denunciar qualsevol contingut que pugui ser mentida, aquestes plataformes esborren o bloquegen els perfils que les difonen.

Fa temps vam saber també que WhatsApp, per evitar que corrin notícies falses per la seva plataforma de missatgeria, va limitar a cinc el nombre de vegades que un contingut podia ser compartit. Ara coneixem una altra restricció del mateix WhatsApp, que redueix a un sol cop les vegades que es pot compartir un contingut a un altre contacte.

Amb la primera restricció WhatsApp va reduir un 25% el nombre de continguts compartits entre usuaris, i s’espera que amb aquesta nova mesura els que difonen informacions falses ho tinguin una mica més complicat per generar aquestes opinions falses. Això sí, paguen justos per pecadors i, de la mateixa manera que redueix la difusió de fake news, també ho farà de les notícies reals.

Com sigui, des d’aquesta columna sempre els recomano que, a l’hora d’informar-se, cerquin informació verídica a través de mitjans digitals que coneguin i que els inspirin confiança. Si no ho veuen clar, cerquin de nou la informació per saber si altres mitjans especialitzats també la publiquen. Si no és així, podrien estar davant d’una notícia falsa. Si aquesta recomanació és imprescindible per informar-se també ho és encara més a l’hora de difondre-la o compartir-la.

Combatre les ‘fake news’

Combatre les ‘fake news’SEGRE

tracking