SEGRE
Bretxes digitals

Bretxes digitalsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A principis dels anys vint d’aquest segle, amb l’auge i explosió de les xarxes socials i l’efervescència de plataformes digitals, va aparèixer un concepte que feia referència a tot aquell segment de la població que quedava fora d’aquestes innovacions tecnològiques. El concepte, anomenat bretxa digital, fa referència a qualsevol distribució desigual en l’accés a aquestes tecnologies de la informació i la comunicació. Podem pensar en la lògica fractura entre el primer i tercer món, però també en franges d’edat del nostre primer món. No accedeixen de la mateixa manera a les novetats els anomenats nadius digitals, aquells que han nascut amb la tecnologia sota el braç, que els migrats digitals, aquells que s’hi ha hagut d’adaptar a marxes més forçades.

Malgrat que avui molts migrats digitals hagin adoptat les tecnologies en el seu dia a dia, no podem oblidar que molta gent s’ha quedat enrere. Gent que mai utilitzarà xarxes socials ni escoltarà música a través de plataformes de subscripció mensual. Sobre l’auge de la tecnologia vista com un element dissonant, han aparegut produccions audiovisuals que fan referència a futurs distòpics en els quals es tracta la innovació tecnològica com a elements comuns que tothom utilitza i que, per exemple en el cas de Black Mirror, tenen efectes negatius sobre la nostra esfera privada. Malgrat que l’objectiu d’aquests documents de ficció sigui lloable i vulgui avisar-nos del que ens pot arribar, o el que podem esperar que ens arribi ben aviat, cauen en l’error de preveure que aquestes tecnologies seran un espai comú d’ús per a tothom.

És a dir, en alguns casos, com en el cas d’una jove que utilitza les xarxes socials per valorar el seu comportament, aquesta sèrie oblida la possibilitat que en el futur que explica la història, la bretxa digital sigui tan elevada que només utilitzin aquestes tecnologies un percentatge molt minoritari d’usuaris.

Tendim a pensar que a vegades la tecnologia que utilitzem és majoritària, però no acostuma a ser així, i que caldrà seguir treballant per mirar que les bretxes digitals que vinguin deixin enrere els mínims sectors de població possible.

Bretxes digitals

Bretxes digitalsSEGRE

tracking