SEGRE

Què és Reddit i com han aconseguit fer trontollar Wall Street?

Uns usuaris d'internet havien sacsejat la borsa de Wall Street, amb la compra massiva d'accions

Què és Reddit?

Què és Reddit?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa uns dies vam saber que uns usuaris d’un fòrum d’internet havien sacsejat la borsa de Wall Street. Ho van fer mitjançant la compra massiva d’accions d’una empresa en hores baixes, GameStop, empresa de venda de videojocs físics. Amb aquesta acció van provocar que milers d’inversors que juguen en curt –que guanyen si l’empresa segueix baixant– perdessin molts diners.

Fora del món econòmic i les juguesques de la borsa, que donaria per un reportatge sencer per entendre com funciona aquest entorn, vull fixar-me d’on surt aquesta acció: Reddit. A molts els sonarà, ja que és de les plataformes més antigues de la xarxa i on s’apleguen milions d’usuaris, més de 500 milions d’actius al mes.

Reddit va néixer l’any 2005 i és un gran agregador de continguts d’infinitat de categories, algunes de genèriques i altres de molt específiques, en la qual els usuaris afegeixen continguts d’altres llocs web, sobretot notícies i informacions. Els usuaris valoren l’aportació feta i es genera un debat propi per a cadascuna. Dins de Reddit, hi existeixen moltes comunitats, en què s’han gestat moviments que han acabat sent coneguts a escala mundial, com els moviments antiestablishment que van portar Trump al poder. És, en definitiva, un generador d’opinió. El seu nom, Reddit, és una contracció de l’anglès "I read it".

Amb tants usuaris i interaccions al llarg de milers de trames, és lògic que acabin generant accions fora de la plataforma. Accions que, com hem vist, tenen com a objectiu donar poder als usuaris i molestar el poder regnant. Els sonarà si els dic que un símil, a casa nostra, seria el món Forocoches i les seves accions ja ben conegudes fora d’aquest fòrum.

L’acció que avui ens ocupa, a Wall Street, i que ha fet la volta al món, sorgeix d’un d’aquests fòrums específics (subreddits), creat l’any 2012 i amb més de quatre milions d’usuaris, on acostumen a publicar informacions vinculades al món econòmic. Fins que un dia, un usuari va proposar capgirar Wall Street. Pot ser una anècdota, però no deixa de mostrar el poder que tenen els usuaris de la xarxa quan s’organitzen.

tracking