SEGRE
Podcasts per tot arreu

Podcasts per tot arreuSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa dies parlava en aquesta columna de l’auge del podcasts, el servei de continguts exclusivament en format sonor, que s’ha popularitzat fins a nivells que recorden els que, al seu moment, van tenir els youtubers. És evident que, quan es toca una parcel·la inexplorada, el primers, els més ràpids a adaptar-se al medi i els que millor ho facin, es poden emportar un pastís econòmic important, que prové tant d’anunciants com de possibles subscriptors.

En tot cas, sembla que això de ser el més ràpid ja és part del passat, ja que avui hi ha tal quantitat de podcasts per tot arreu que els consumidors comencen a tenir problemes per seguir-los, arribar a tots, o a descobrir-ne de nous. 

Però avui els vull parlar de xifres. Fa uns dies un usuari de Reddit llençava una sèrie de dades referent al món del podcast, amb una pregunta inicial. Preguntava als creadors que es plantejaven crear el seu propi podcast si feien tard i ja no valia la pena. La resposta d’aquest usuari, avalada per una recerca científica, deia que sí, que la gran majoria dels creadors de podcasts abandonava molt ràpid, i que aquest era el seu avantatge competitiu. Si tens un bon producte, deia, prova-ho, perquè no hi ha tanta competència vàlida.

Segons aquest estudi, publicat per un investigador de la Universitat de Nova York, el 90% dels podcasts no passen del tercer episodi. I els que sobreviuen, el 90% ho deixen estar en arribar al capítol 21.

I quants n’hi ha, avui? A tot el món, es calcula que uns dos milions. A Catalunya, fa poc un usuari iniciava a Twitter un llistat per recollir tots els podcasts del panorama comunicatiu català amb certa rellevància. En una primer llistat, poc exhaustiu, en van sortir una cinquantena. I això és el que frenarà els possibles candidats a crear el seu propi podcast. Però la pregunta és, de tots aquests cinquanta, quins són els que sobreviuran?

L’estudi també analitzava altres nous entorns mediàtics, com el cas dels creadors de Youtube, blogaires i streamers a Twitch. Diu que entre el 8 i l’11% dels que hi creen contingut habitualment s’hi guanyen la vida a temps complet.

tracking