SEGRE

Què signifiquen els números dels procesadors Intel Core?

Core iQuè?

Core iQuè?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Necessitem comprar-nos un nou ordinador, portàtil o de sobretaula, i van a la seva botiga de confiança per començar a mirar models i característiques. Un cop escollides les coses més banals però no menys importants, com per exemple la mida de la pantalla o el tacte del teclat, cal escollir processador. I llavors és quan comencen els problemes, perquè llegim que l’ordinador que ens agrada porta un processador Intel Core i7, seguit d’un grapat de números, com 9980HK. En tindrem prou? Serà prou potent? Serà més potent que el Core i5 del costat?

D’entrada solem cometre l’error de pensar que la correlació de números pot significar que un i7 serà més potent que un i5. I podria ser. Però no sempre, ja que aquí hi entra a format part un element fonamental, que són les generacions de cada processador. O sigui, un Core i7 de segona generació difícilment serà més potent que un Core i5 de setena. Però anem a veure els números del processador de l’exemple.

Què significa el número Intel Core i7 9980HK? Desgranem-ho element a element. En primer lloc hi tenim la marca, en aquest cas Intel Core, del fabricant Intel, segurament la marca més coneguda de tots els fabricants de processadors. El segon element és i7, que indica la subcategoria. Els Intel Core es divideixen en i3 (gamma baixa), i5 (gamma mitja), i7 (gamma alta), i la nova i9, que és l’actual gamma més potent. El número llarg que acompanya i7, que és 9980, es divideix en dos elements. El primer ens indicarà la generació d’aquest i7. En aquest cas, com que és 9, indica que és un processador i7 de novena generació, i els tres números següents (980) són el nom del model del processador. Finalment hi tenim l’HK (o U, K, M, B, Y, o M). Són els anomenats sufixos del processador, i serveixen per diferenciar-los entre els que s’han fabricat per a portàtils o sistemes integrats. En el cas de l’exemple, HK indica que és un processador que ha estat fabricat especialment per a portàtils i per donar cobertura a gràfics d’alt rendiment.

Aquest experiment el podríem repetir per als processadors de la marca AMD o els M1 d’Apple.

tracking