SEGRE
Des del web del Rijksmuseum accedim a aquesta gran fotografia de 717 Giga píxels

Des del web del Rijksmuseum accedim a aquesta gran fotografia de 717 Giga píxels

Creat:

Actualitzat:

Fa uns mesos vam saber que el Rijksmuseum d’Amsterdam instal·lava una gran estructura amb una càmera al davant del que probablement és la seva peça més important: La ronda de nit de Rembrandt. El motiu era escanejar el gran quadre, situat a la Galeria d’Honor de la pinacoteca, i fer-lo accessible a tothom, des de tots els punts de vista i plataformes. Així, des de fa unes setmanes i des de la mateixa pàgina del Rijksmuseum podrem accedir a aquesta gran fotografia, de 717 gigapíxels, o sigui 717 mil milions de píxels, que ens ofereix detalls de cada traç i cada pigment d’aquest quadre, de costat a costat i de forma superdetallada.

I com de gran és una fotografia de 717 gigapíxels? Doncs tan gran com ajuntar 8.500 fotografies individuals d’alta qualitat, una al costat de l’altra i superposades utilitzant intel·ligència artificial per tal d’oferir una experiència unificada de lliure moviment mentre l’usuari explora l’obra. Tant detall com que cada píxel de la gran fotografia equival a una àrea de 0,005 mil·límetres quadrats. Si volguéssim guardar-nos la fotografia en un disc en necessitaríem una capacitat d’emmagatzemar 5,6 terabits. L’equip va utilitzar la càmera de 100 megapíxels Hasselblad H6D 400. Un dels motius d’aquest escaneig fotogràfic tan detallat, a part de tenir-lo disponible per a tothom en qualsevol moment, és també el d’oferir el quadre mentre estigui en restauració, ja que des de mitjans de gener l’obra ha quedat amagada del públic visitant al museu per arreglar deformitats que han anat apareixent al llarg del temps.

A més, el Rijksmuseum ha recreat, utilitzant encara més intel·ligència artificial, elements perduts de l’obra originals que es van tallar en el passat perquè no cabien al nou emplaçament que l’obra de Rembrandt havia de tenir l’any 1715.

Aquesta reconstrucció es pot veure detallada al web del museu, i comparada amb l’obra actual, per veure’n les petites diferències. Una experiència immersiva i que els analistes del museu han realitzat utilitzant les referències que tenien de la peça original.

tracking