SEGRE
Pegasus

PegasusSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa uns dies que Pegasus es va convertir en la paraula més escoltada en tertúlies i llegida en mitjans. Va ser l’inici del cas d’espionatge massiu a una seixantena de polítics vinculats amb l’independentisme català. Però què és Pegasus i què implica i com funciona?

En primer lloc, cal dir que és un programa espia, un spyware, sistemes d’espionatge clàssics que hem viscut i patit al llarg de la nostra vida al voltant d’internet. Recordareu que els primers antivirus estaven especialitzats en conceptes llavors tan estranys com spyware o troians. Pegasus és un d’aquests programes, d’origen israelià, i que només ven a estats. És un sistema dedicat a l’espionatge que, pel que sembla, no és ni nou ni modern, ja que fa almenys prop d’una dècada (2016) que espia polítics i activistes de tot el món.

I com funciona Pegasus? El que els explicaré ara no els hauria de sorprendre. Els candidats a ser espiats reben un missatge, alera, SMS, Whatsapp o qualsevol altre mètode d’enginyeria social per tal que el futur espiat només realitzi una sola acció: clicar. A això també se li anomena phishing. L’objectiu és que cliqui, costi el que costi i per la via que sigui. Fins i tot s’ha explicat que Pegasus podia instal·lar-se al dispositiu enviant dades d’una videotrucada i sense ni tan sols que el futur espiat hagués de respondre-la. En tot cas, un cop l’objectiu ha clicat, s’instal·la un malware al dispositiu, un petit codi –programa espia– que el que fa és escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, saber per on es mouen, revisar els historials de navegació i fins i tot activar o desactivar els elements del dispositiu quan es vulgui, com la càmera o el micròfon. Es pot saber absolutament tot el que fa la persona espiada sempre que porti el telèfon mòbil a sobre, que és pràcticament durant tot el dia. Així que molta alerta.

Potser vostè que m’està llegint creu que no és polític i això ni li va ni li ve, però la informació és poder, i mai sabrà si alguna informació seva pot interessar o servir per fer palanca a algú altre.

Pegasus

PegasusSEGRE

tracking