SEGRE
El 5G: característiques

El 5G: característiquesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Darrerament hem parlat molt del 5G i de tot allò que suposarà. Potser em tocarà seguir-ho fent al llarg de les properes setmanes, ja que cal explicar ben bé què és i les bondats que ens aportarà a la societat del futur, que cada cop és més a prop.

D’entrada, cal deixar de banda una obvietat, que és que el 5G significarà més velocitat. No ens podem permetre quedar-nos amb aquest fet simple, ja que és evident que si tenim més velocitat podrem descarregar-nos un arxiu molt gran ens pocs segons. Podríem dir que serà com passar de l’ADSL a la fibra, però seria un mal exemple, ja que aquest canvi, malgrat que va comportar algunes millores en la indústria, no ha comportat un canvi social gaire més enllà. Amb el 5G sí que hem d’anar més enllà. La velocitat del 5G variarà segons la cobertura i la càrrega de la xarxa, però suposarà una multiplicació per 100 de la velocitat que ara coneixem del 4G, amb velocitats d’entre 1 i 10 Gbps.

Un altre element que cal tenir en compte és la latència, és a dir, el temps que es tarda entre donar una ordre i rebre’n el resultat. La latència amb el 5G és d’un mil·lisegon. És a dir, enviarem i rebrem al moment, d’una forma imperceptible, una operativa que a ulls humans serà a temps real. I la densitat de dispositius? Avui, amb la xarxa 4G tenim una mitjana de 1.000 aparells connectats a la mateixa línia de xarxa.

El 5G en permetrà fins a un milió. I què significarà això? Doncs que per fi podrem fer realitat allò que tant hem anomenat al llarg dels darrers anys, l’Internet de les Coses (IoT). És a dir, tenir-ho tot connectat, des de la nevera fins a la rentadora, passant per la llum de peu fins a l’alarma d’entrada a casa. Amb aquesta densitat podem permetre que una família passi de tenir 10 aparells connectats a la xarxa a tenir-ne 100, que es vagin interrelacionant entre si en temps real i utilitzant la Intel·ligència Artificial. El 5G és el paraigua de tota una revolució digital i de forma de viure que ens canviarà parcialment la vida. I ara és un bon moment per fer balanç de què és, com funciona i què ens aportarà. Seguirem la setmana vinent.

tracking