SEGRE
Un usuari de patinet elèctric a la rambla Ferran.

Un usuari de patinet elèctric a la rambla Ferran.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa unes setmanes un vídeo de l’explosió de la bateria d’un patinet elèctric al metro de Barcelona va fer la volta al món. No només va provocar l’impacte visual de la mateixa acció, sinó que també va provocar un canvi de normativa referent a la presència dels patinets al transport públic, que ha comportat la seva prohibició, fins a nova ordre, al metro, als autobusos, tramvies, Rodalies i Ferrocarrils. A Lleida aquesta mesura afecta els busos interurbans. Es tracta d’una mesura polèmica, ja que molts usuaris l’utilitzen, o utilitzaven, amb combinació de trajecte amb transport públic. Ara hauran de triar una cosa o l’altra.

Però anem al gra: ens pot explotar el patinet, a casa nostra o mentre el conduïm lliurement? Per norma general no. Però pot passar. És per això que els especialistes han anat donant recomanacions al llarg d’aquestes setmanes, com evitar carregar-los durant tota la nit o mantenir-lo a la xarxa elèctrica un cop ha assolit el 100% de la càrrega, modificar les bateries o canviar-ne els connectors, evitar donar cops a les bateries, o utilitzar els carregadors originals. Tampoc es recomana netejar el patinet amb aigua a pressió, i evitar posar-lo a carregar amb la bateria molt calenta.

Una altra recomanació és que, si mai tenim un cop o una caiguda, un professional revisi l’estat de la bateria del patinet, per descartar qualsevol anomalia que pugui acabar amb un incendi.

El cas és que els fabricants, per optimitzar la mida i rendiment dels patinets, han optat per compactar-les, fent-les més propícies a alliberar-se violentament. Per això cal també adquirir patinets elèctrics de marques de confiança. Segons els experts, a més, els patinets que han acabat explotant ho han fet per, sobretot, haver-ne canviat les propietats –haver forçat la càrrega, fer-ho amb fonts d’energia massa potents, o canviar la capacitat de càrrega–, i reiteren que les explosions no són un fet comú.

Això sí, en cas d’explosió, el foc és, per les seves característiques, de difícil extinció i altament contaminant. És un tema molt més seriós del que podem pensar. 

tracking