SEGRE

App de correu amb forma de carta o botó de guardar amb forma de disquet antic? És l'esqueumorfisme

Esqueumorfisme

EsqueumorfismeSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Fa uns dies llegia un comentari a xarxes que deia que moltes icones digitals que utilitzem en el nostre dia a dia fan referència a elements que, o ja no utilitzem o que directament ja no formen part de les nostres vides. Un exemple: als productes d’ofimàtica, com Word, concretament quan ens disposem a guardar el document. La icona que hem de prémer té la forma d’un disquet de memòria, d’aquells que fa més de dues dècades que van deixar d’estar entre nosaltres.

Es tracta això d’un concepte real, l’esqueumorfisme, una tècnica de disseny en què un objecte conserva ornaments que eren necessaris en els objectes originals. Dit d’una altra manera, representar digitalment un objecte amb elements que eren necessaris en l’objecte físic que el digital substitueix. El món digital està ple d’esqueumorfismes. 

Per exemple, quan volem obrir una aplicació de notes al nostre telèfon mòbil obrim una aplicació que té forma de bloc de notes, sovint amb espirals. Quan fem una fotografia solem sentir un soroll que ens transporta directament al soroll que feien les antigues càmeres de retratar. En el cas de les càmeres de fotografia, aquesta simbologia no només afecta els sons, sinó que una aplicació tan utilitzada com Instagram inclou al seu logotip el frontal d’una antiga càmera analògica. I podríem seguir així fins a no acabar mai, amb evocacions constants del passat, potser per fer la tecnologia més amable, més sincera i propera a nosaltres.

La icona de Gmail és un sobre de carta, l’aplicació de ràdio és una ràdio física i antiga, amb la seva antena i el seu dial per canviar de freqüència, i la icona de WhatsApp és un telèfon que només recordaran els més veterans de casa, semblant a l’aparell telefònic de dial i ceràmica. Però els esqueumorfismes corren el risc de, en algun moment, perdre l’estela generacional. 

Ens hem de preguntar si els joves nascuts a la primera dècada dels 2000 i que avui cursen l’escola o l’institut saben què representa una icona d’un disquet. És com si la nostra generació es trobés, en guardar un document a Word, un símbol de la impremta de Gutenberg.

tracking