SEGRE
Hi ha música generada per IA?

Hi ha música generada per IA?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Seguim parlant del tema de moda. Els parlo de la Intel·ligència Artificial, IA per als amics –amb tot el que n’hem parlat ja podem començar a considerar-nos amics–. De les seues virtuts i problemes ja n’hem parlat profundament en aquesta mateixa columna al llarg de les darreres setmanes. Però avui vull posar el focus en un element del qual s’ha parlat relativament poc i que té un pes fonamental en tota aquesta transició cap a l’univers digital creat per màquines: la música.

Hi ha música generada per IA? Sí, i és molt més a prop del que ens pensem. No és en laboratoris ubicats als deserts de Utah, ni en cambres secretes al cor de Meta (Facebook). L’exemple més proper de la música generada per IA és al mateix Spotify. Potser n’hem escoltat alguna i ni ens n’hem adonat, perquè val a dir que si ho fem sense tenir en compte que és música creada per IA, podria passar per qualsevol artefacte urbà modern electrònic. Una, creada per un tal Productor Fantasma, s’anomena Heart on My Sleeve.

I això aixeca polseguera. Les grans discogràfiques han denunciat aquesta situació al·legant una violació flagrant dels drets d’autor, ja que aquesta música s’inspira en música creada prèviament per autor reals. Tal com passa amb les fotografies o dibuixos, però ara d’una forma molt clara, ja que escoltant una cançó feta amb IA podem recordar trossos, beats o compassos d’altres cançons conegudes.

Aquestes grans discogràfiques ja han demanat que es purgui Spotify de tot tipus de música generada a través d’IA, i que es pari tot fins que aquest tema no quedi resolt. I que els ingressos no se’ls quedi qui estigui darrere una plataforma de generació automàtica sinó qui estigui darrere de la creació intel·lectual d’una peça.

Hi haurà debat, llarg i intens. Un debat llarg i intens que ens recordarà al moment d’irrupció d’Internet i les plataformes d’intercanvi d’arxius, que van crear un nou paradigma musical i un negoci completament diferent, basat ja no només a vendre discs si no a regalar música per vendre tiquets de concerts i experiències.

tracking