SEGRE
El que més determina la gamma d'un telèfon és, curiosament, el seu preu

El que més determina la gamma d'un telèfon és, curiosament, el seu preuSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Abordo un tema curiós que ja forma part del nostre imaginari, i és que sovint quan parlem de tecnologia ens referim, entre d’altres, a la seva qualitat. No ho fem ni amb notes ni amb puntuacions, sinó amb una classificació basada en la gamma, i dividida popularment en tres: gamma baixa, mitjana i alta. Però què vol dir? Què implica que un aparell sigui d’una gamma o d’una altra? Existeixen més subgammes? Poden canviar de gamma al llarg dels anys?

En primer lloc, i com que ara parlo de telèfons mòbils, el que més determina la gamma d’un telèfon és, curiosament, el seu preu. És el barem perfecte per explicar que un mòbil que sigui inferior als 200 euros serà de gamma baixa, un d’entre 200 i 400 euros serà de gamma mitjana i un altre a partir de 400 en amunt seria de gamma alta.

Fins i tot hi hauria una categoria de luxe, per preus per sobre dels 2.000 euros, però això ja són figues d’un altre paner. Com que posar una balança que identifiqui tots els components d’un telèfon és impossible, el preu és el que determina, entre tota la competència entre els fabricants, quin mòbil passa a cada sector.

Per exemple, un telèfon amb una càmera de gamma alta però un emmagatzematge de gamma baixa, possiblement acabi formant part d’una gamma mitjana, però aquest supòsit, en l’era de la uniformitat (tots els mòbils són molt semblants), sembla més una utopia que una realitat.

Existeixen més categories? Sí. Entre aquestes tres gammes, hi ha subgammes, com mitjana-baixa o mitjana-alta, que donen cobertura als aparells que són una mica més bons però que no arriben a la gamma superior. Llavors és evident que un telèfon que fa dos anys era gamma alta, avui podria ser considerat de gamma baixa, ja que haurà perdut valor (preu) i les seves característiques no seran tan punteres. En tot cas, recorda l’elecció que fem davant d’una carta de vins, en què mai solem agafar ni el més barat ni el més car. I això les marques ho tenen tan estudiat que saben que han de cobrir tota la gamma possible per fer que acabem comprant-ne una de superior. Màrqueting i economia.

tracking