SEGRE
fitxa tècnica

fitxa tècnicaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En els darrers anys, han aflorat diferents varietats que es donaven per oblidades. En alguns casos, s’havien arrencat per poca productivitat; en d’altres, malgrat que eren molt productives, també es treien de la terra perquè no maduraven amb regularitat... Per sort, i des de fa anys, a poc a poc s’han anat recuperant el sumoll, la garnatxa roja, el picapoll negre, el xarel·lo vermell o la carinyena blanca, varietats ancestrals que tornen a estar a l’ordre del dia al nostre país. De nord a sud, collita rere collita, ens sorprenen nous projectes i productes elaborats amb algunes de les varietats esmentades.

Un dels darrers projectes que donen valor a l’afirmació que acabem de fer és Planetes de Nin 2016, ja que parlem d’un vi fet amb carinyena blanca. Aquest és un tipus de raïm que prové de la seva germana, la carinyena negra, i que consisteix en una mutació del raïm negre, com també succeeix en altres zones de l’Estat espanyol. L’ull de llebre blanc, l’albariño negre o la malvasia negra són alguns exemples.

Tot i que, d’aquest raïm, en trobem ben poc i pot ser casual la troballa de vinyes velles a altres zones que no siguin l’Empordà, terra on es varen trobar els primers ceps de carinyena blanca, podem explicar que, en zones on la carinyena negra és la protagonista, com el Priorat, també podem trobar-hi aquesta mutació, que fa que el raïm passi de negre a blanc.

Concretament, a Porrera, a la vinya Planetes, de 0,9 hectàrees, trobem aquests ceps de carinyena blanca que tenen dinou anys i que formen part de Planetes de Nin 2016. Entre mitjans de setembre i principis d’octubre de l’any 2016, es va fer la collita i, un cop collits els raïms, la maceració va ser de dos dies, amb pells i rapa (part vegetal que uneix la planta amb el raïm), i després, reposats en bótes de fusta que ja havien contingut vi abans.

Embotellat durant el mes d’abril d’aquest any, en va sortir una petita producció de 2.380 ampolles.

FITXA TÈCNICA - Celler: Família Nin Ortiz. - Zona: DOQ Priorat. - Varietats: Carinyena blanca. - Tipus de vi: Vi blanc criat en àmfores i roure. - Grau: 13 % - Preu: 26,90 €

fitxa tècnica

fitxa tècnicaSEGRE

tracking