SEGRE
fitxa tècnica

fitxa tècnicaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un vi de premi.

Fa poc més de tres setmanes es van donar a conèixer els premis Vinari, que reconeixen les millors referències de l’enologia catalana. Si en l’edició anterior el premi

gros

va recaure en un vi de la DO Costers del Segre, en concret el Cérvoles Blanc de Tomàs Cusiné, en aquesta ocasió el jurat es va decantar per un de la DO Empordà. Així, d’entre les 850 propostes presentades per 250 cellers catalans, el guanyador del Gran Vinari d’Or va ser el Finca Butarós 2014 del celler Mas Llunes de Garriguella. Aquesta firma va néixer l’any 2000 amb l’afany de recuperar la tradició familiar, sempre seguint la filosofia d’elaborar tots els vins a partir del raïm de les vinyes que conreen. En total són 80 hectàrees de terrenys de pissarra als vessants de l’Albera, on es prioritzen les varietats autòctones i que, a la vegada, propicien uns vins de marcat caràcter empordanès.

El que presentem avui, el guardonat Finca Butarós, prové d’una vinya plantada a finals del segle XIX en terrenys pissarrosos al paratge de Butarós, a l’extrem nord del terme de Garriguella. L’arbre que decora l’etiqueta és un server centenari que es troba al mig de la finca i que, al llarg dels anys, ha crescut inclinat pels efectes de la tramuntana. Per a la seva elaboració, a partir de carinyena i garnatxa negra, el raïm va ser seleccionat manualment veremant per separat cada una de les varietats en el seu moment òptim de maduració. El procés va culminar amb l’assemblatge de les dues classes de raïms i es va posar a envellir durant un any en bótes de roure francès i, posteriorment, tres anys en ampolla.

El Finca Butarós presenta una aroma complexa d’espècies i fruits negres, nou moscada, cafè, cacau, clau, regalèssia, torrats, prunes i lleugeres notes balsàmiques. En boca hi trobem molta fruita madura, és untuós i fi. Una proposta diferent per acompanyar algun àpat de les castanyades d’aquests dies, tan diferents a les d’anys enrere.

tracking