SEGRE
RUTA CIRCULAR PER COLLEGATS

RUTA CIRCULAR PER COLLEGATSYOLANDA GILI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Collegats és un dels paisatges més cinematogràfics de Catalunya. En acostar-nos-hi és fàcil imaginar-se uns indis a cavall guaitant el nostre pas des del capdamunt d’un roca de color terrós. El riu Noguera Pallaresa marca el congost que separa històricament els dos Pallars, avui convertit en un paradís de l’escalada i el barranquisme. Des de la mateixa Pobla de Segur podem contemplar el posat imponent dels rocams conglomerats que conformen aquest territori inhòspit. La ruta circular d’aquesta setmana comença a la Font de la Figuereta. Situada a la boca sud del congost, és un dels punts de partida per al barranc de Sant Pere, que és un dels més populars per la seua baixa dificultat tècnica. L’excursió enfila per la vora del mateix barranc, ja que l’objectiu és arribar a l’antic monestir de Sant Pere de les Maleses.

El cenobi, dedicat originàriament a Sant Andreu, va ser fundat per l’abat Alibi l’any 898. Des d’aleshores i durant dos segles el monestir va créixer i es va consolidar com una comunitat religiosa protegida pels comtes del Pallars. A partir del segle XI va caure en decadència i va passar a dependre de Santa Maria de Gerri. Com a espai religiós va ser parròquia fins a les acaballes del segle XIX, quan va ser abandonat definitivament. Del monestir, que va ser construït aprofitant les baumes d’una paret per protegir-se, amb prou feines en resten les parets de la que va ser la part posterior de l’altar i la base de tot l’edifici. Amb aquestes minses troballes n’hi ha prou per fer-se una idea de la duresa de la vida en un paratge com Collegats fa mil anys. Del monestir enllacem direcció nord, a buscar la cova de la Serp.

Des d’aquí baixarem i passarem per davant les Moles del Pessó, referent de l’escalada al Pallars. El camí de tornada passa per l’Argenteria, una formació rocosa molt peculiar d’estètica gaudiniana.

RUTA CIRCULAR PER COLLEGATS - Punt de sortida: font de la Figuereta, N-260, km 301,5 - Dificultat: mitjana - Desnivell acumulat: 400 metres - Temps aproximat: 3 hores

RUTA CIRCULAR PER COLLEGATS

RUTA CIRCULAR PER COLLEGATSYOLANDA GILI

RUTA CIRCULAR PER COLLEGATS

RUTA CIRCULAR PER COLLEGATSYOLANDA GILI

tracking