SEGRE
visites guiades

visites guiadesMUSEU TREPAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant anys van ser unes naus abandonades als afores de la capital de l’Urgell, concretament a la carretera Nacional per la sortida cap a Lleida. Tretze naus i un edifici d’oficines en silenci, silenciats. José Trepat va ser durant el primer terç del segle XX una de les fàbriques de maquinària agrícola més importants d’Espanya. Els seus dissenys lleugers i econòmics van servir per mecanitzar el camp i facilitar la feina de milers de petits agricultors que encara treballaven amb animals. La marca es va fundar el 1914 i durant els primers anys era un petit taller al centre de Tàrrega. En menys de vint anys va ser declarada indústria estratègica nacional. Durant la segona meitat del segle XX va continuar sent una empresa que exportava màquines arreu de l’estat, però la força de les grans marques internacionals va acabar per enfonsar l’empresa.

En lloc de desballestar la fàbrica i vendre la maquinària, ni que fos per a ferralla, van tancar la porta i els llums i se’n van anar cap a casa. Quan anys més tard van obrir-la, en lloc de trobar-hi naus buides o saquejades van descobrir un tresor. Tàrrega ha estat sempre una capital amb una petita burgesia local forta i amb empenta, i Cal Trepat és una d’aquestes indústries locals que ens donen la justa mesura d’una època. La proximitat amb el món rural també va facilitar la feina, ja que els mateixos pagesos de la comarca van ser el primers a beneficiar-se dels enginys que sortien de la fàbrica. Dedicada sobretot a maquinària de l’agricultura cerealística, Cal Trepat és un patrimoni únic a Europa perquè conserva intacte l’espai de treball d’una indústria que ja ha desaparegut.

Les visites a Cal Trepat, didàctiques i amenes, ens permeten fer-nos una idea de com era una fàbrica d’aquestes característiques durant el segle XX, una manera de produir que sembla condemnada a l’extinció. Cal Trepat és també un espai de referència per a activitats culturals de la ciutat com la Fira de Teatre o el festival d’art Embarrat.

visites guiades

visites guiadesMUSEU TREPAT

tracking