SEGRE
Sabies que...?

Sabies que...?NASA/JPL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Oposició és un mot que sentim sovint referit a temàtiques ben variades. Del terme llatí oppositio deriven actualment unes deu accepcions. Probablement, les més conegudes siguin les relatives al fet d’oposar-se a alguna cosa o, naturalment, la relativa a l’àmbit polític, en què un grup polític lluita contra aquells que tenen el poder. L’ús del terme oposició a què ens referirem es troba en l’àmbit científic i no es tracta de les difícils i escasses oposicions, un altre ús del mot, per aconseguir un lloc de feina en recerca pública, sinó a un fenomen astronòmic. En astronomia, aquesta paraula fa referència a la disposició en l’espai de tres astres que es troben alineats i dels tres, el nostre planeta, la Terra, és el que està al mig. Normalment s’utilitza per referir-se a l’oposició respecte del Sol, és a dir, quan tenim un objecte just en la direcció oposada al Sol. El cas més simple s’esdevé amb la Lluna: estem en fase de Lluna plena just quan el nostre satèl·lit està en oposició al Sol i la Terra està situada entre tots dos. En alguns casos, si aquesta oposició és prou exacta, s’esdevé un eclipsi de Lluna.

Però l’ús més freqüent en astronomia del terme oposició és amb relació a altres objectes, com és el cas dels planetes. Tant en l’àmbit divulgatiu com en el d’investigació, el fet de trobar un planeta en oposició esdevé d’especial interès per a l’observació. Com que el Sol es troba just a l’altre cantó del firmament, ens permet observar el planeta durant tota la nit i, a més, implica que es troba en una de les posicions més properes a nosaltres i, per tant, el veiem en més detall i brillantor.

El 7 d’abril, el planeta Júpiter, el més gran del Sistema Solar, va assolir aquesta configuració. Ara que ja ha passat més d’un mes, encara trobem unes fantàstiques condicions per observar Júpiter, situat a la constel·lació de la Verge, durant la primera part de la nit. Quin serà el planeta següent en oposició? Doncs no haurem d’esperar gaire, ja que el segon planeta més gran, Saturn, es trobarà en oposició el proper 15 de juny. De manera que tenim un final de primavera i un inici d’estiu marcats pels dos grans planetes i, segurament, caldrà parar especial atenció a les notícies del planeta Saturn, gràcies a les darreres dades que ens farà arribar la missió Cassini en el seu vol final travessant els espectaculars anells de Saturn.

Sabies que...?

Sabies que...?NASA/JPL

Sabies que...?

Sabies que...?NASA/JPL

tracking