SEGRE
shedir

shedirSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Trobar o buscar el nord. Una altra d’aquestes expressions que utilitzem tot sovint per referir-nos a trobar el camí, tant en sentit literal com en sentit figurat. Per què el nord? Doncs perquè aquesta ha estat sempre la posició de referència inicial per tal d’orientar-nos en un plànol o també durant la nit amb el cel. El perquè del nord el trobem en el fet que el nostre planeta, la Terra, gira sobre ella mateixa en el que anomenem rotació. Aquest gir el realitza al voltant d’un eix imaginari que creuaria la Terra pel mig i sortiria pels pols. Doncs bé, la millor manera d’orientar-se durant la nit és trobar la posició cap on apunta aquest eix de rotació o eix del món. Pel fet de ser habitants de l’hemisferi nord, aquest eix ens definirà la posició del punt cardinal nord i si mirem cap allí ja sabem que a l’esquena tindrem el sud, a la dreta l’est i a l’esquerra l’oest i ja estarem orientats en la superfície terrestre. Aquest punt on apunta l’eix de rotació és el Pol Celest. En l’hemisferi nord aquest Pol Nord Celest l’ocupa actualment una estrella, que en estar en aquesta posició singular no canvia de posició amb el pas de les hores i els dies. Aquesta és l’Estrella Polar o Polaris, l’estel més brillant de la constel·lació de l’Óssa Menor.Un exercici bàsic d’orientació en el cel és trobar el nord. Existeixen dos mètodes principals per tal de trobar l’estel polar i a inicis de l’estiu es poden provar els dos en un moment o altre de la nit.

El primer d’ells a partir de la constel·lació de l’Óssa Major i en concret de la part més visible que en diem carro i que està format per set estrelles. D’aquestes si agafem les dues de la part de darrere del carro, Dubhe i Merak, i tracem una línia cap amunt del carro, d’unes cinc vegades la seva distància, arribem a una estrella solitària força brillant que és Polaris.

L’alternativa, que podrem provar aquests dies en la segona part de la nit, és a partir d’una constel·lació amb forma de W o M, segons es miri, que anomenem Cassiopea, així a partir de l’estructura de W (o de M) podem trobar també l’Estrella Polar. Com que Cassiopea i el carro es troben a banda i banda de la posició del Pol Celest, sempre tindrem al nostre abast una de les dues per fer-la servir de referència i per tant poder trobar l’Estrella polar i per tant el nord.

shedir

shedirSEGRE

shedir

shedirSEGRE

tracking