SEGRE
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan fa vora sis mesos que ens va deixar un dels pares del Rock and Roll, en Chuck Berry, commemorem que una de les seves cançons més populars, Johnny B. Goode fa 40 anys que va sortir cap a l’espai. En un viatge que avui en dia encara continua, enregistrada en un disc de gramòfon d’or a bord de les missions espacials Voyager.

El 20 d’agost i el 5 de setembre de 1977 es va llançar a l’espai respectivament, i en aquest ordre, les sondes espacials Voyager 2 i Voyager 1. Un dels projectes més ambiciosos i alhora que ha esdevingut més rendible de l’Agència Espacial Americana, la NASA.

L’objectiu de les missions Voyager era aportar informació dels quatre planetes gegants: Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Tot i que el president Nixon només va autoritzar la despesa pels estudis del pla de vol per visitar-ne dos, els científics de la NASA d’amagat van dissenyar una ruta que permetia entres les dues naus visitar els quatre planetes i el congrés americà va acabar aprovant la missió completa.

Entre les nombroses descobertes, i espectaculars imatges, de les Voyager, cal destacar la troballa dels primers volcans fora de la Terra a la lluna Io del planeta Júpiter, els oceans gelats d’Europa, una altra lluna de Júpiter o la presència d’atmosfera i oceans a Tità, la lluna més destacada de Saturn. Però la imatge més especial és la darrera que va obtenir la Voyager 2 abans de desconnectar la càmera l’any 1990, una mirada enrere obtenint una imatge del Sol i de cinc dels planetes del Sistema Solar com petits punts, entre els quals un punt blau pàl·lid, la Terra.

Les missions continuen avui operatives amb alguns dels seus instruments en marxa. Gràcies a l’ús eficient de l’energia s’espera rebre dades uns quants anys més, potser fins al 2030, mentre estan escapant a gran velocitat del Sistema Solar. L’any 2012, amb les dades que segueixen enviant, es va confirmar que la Voyager 1 havia sortit de l’àmbit magnètic del Sol, l’heliosfera, i es trobava en el medi interestel·lar.

No saben on acabaran els seus dies i per aquest motiu, en previsió que alguna civilització mai les pugui trobar, es va enregistrar un disc amb salutacions i sons del nostre planeta. De manera que si mai alguns habitants d’un planeta llunyà el troben i l’aconsegueixen fer sonar entre d’altres coses hi sentiran el crit de Go, Johnny, go, go del Johnny B.Goode de Chuck Berry. 

alt

Chuck Berry

Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

tracking