SEGRE
Sabies que...?

Sabies que...?PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nostre satèl·lit natural, la Lluna, sempre ha generat molta curiositat en la seva observació i també en la generació de noms populars. No en va, la Lluna i el seu cicle de fases és una de les peces que han servit per la mesura del temps i, per tant, per l’establiment de calendaris.

Si fa unes setmanes parlàvem de les superllunes, ara arriba el torn a una lluna especialment noble. Es tracta del que podem anomenar Lluna de sang blava. D’on surt aquest nom i que li succeirà a la Lluna la nit del proper 30 al 31 de gener? Cal tenir present que realment no es tracta d’un fenomen sinó de la combinació del nom popular que reben dos fenòmens que coincidiran en el temps i que, malauradament, només un dels dos es podrà veure des de Catalunya. Podem començar per les llunes blaves o blue moon del nom original en anglès. Rep aquest nom la segona lluna plena que es produeix dintre d’un mateix mes, per tant la lluna no agafa cap color blau ni res semblant. La Lluna en òrbita al voltant de la Terra dóna lloc a les diverses fases tenint una fase més o menys cada setmana: plena, quart minvant, nova i quart creixent successivament. El cicle complet triga una mica més de 29 dies i com que alguns dels nostres mesos tenen 31 dies podem tenir, molt de tant en tant, dues llunes plenes en un mateix mes. Aquest gener hem tingut una lluna plena la nit de l’1 al 2 i en tindrem una segona, la que anomenem blava, la nit del 30 al 31. Enguany el fenomen també es repetirà el mes de març i després ja haurem d’esperar fins al 2020. I la Lluna de sang? Especialment en el món anglosaxó s’anomenen llunes de sang els eclipsis de Lluna. En alguns casos, la disposició de l’òrbita de la Lluna fa que es doni una alineació perfecta Sol-Terra-Lluna en fase de Lluna plena i la Lluna queda amagada a l’ombra de la Terra i es produeix un eclipsi. Durant el fenomen, és molt habitual que la lluna prengui un to vermellós a causa de la llum residual que li arriba, i per aquest motiu rep el nom popular de Lluna de sang. La nit del proper dia 30 al 31 tenim un eclipsi total de Lluna no visible a Catalunya però visible a Àsia i bona part d’Amèrica.

Si es produeix un eclipsi de Lluna en la segona Lluna plena d’un mateix mes, en Lluna blava, llavors podem combinar els noms i dir que tenim una Lluna de sang blava. És un fenomen no gaire freqüent i aquest cop des de Catalunya no veurem l’eclipsi però sí que podrem veure la Lluna blava.

Sabies que...?

Sabies que...?PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC

Sabies que...?

Sabies que...?PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC

tracking